Dark
Light

Koning opent viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen

Auteur:
1 minuut leestijd

Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen – Foto: CC/Fruggo
Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen – Foto: CC/Fruggo
Koning Willem-Alexander reist donderdag 15 mei naar het noorden om in het Academiegebouw in Groningen het officiële startsein voor de viering van het vierhonderdjarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen te geven.

Het tachtigste lustrum van de oude universiteit wordt vervolgens een maand lang gevierd. De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de oudste universiteiten van Nederland. In 1614 werd in Groningen de Hogeschool geopend. Dit jaar is dat exact vierhonderd jaar geleden.

De jonge Groningse universiteit was in de zeventiende eeuw al internationaal. Ongeveer de helft van de studenten en docenten kwam uit het buitenland. De eerste rector magnificus, Ubbo Emmius, was Duits. De universiteit:

“Tegelijkertijd was de band tussen universiteit en stad en regio ook toen al zeer hecht. De oprichting van de universiteit – toen nog hogeschool – was een initiatief van de Statenvergadering van Stad en Ommelanden. Er werd onderwijs gegeven in vier faculteiten: Godgeleerdheid, Rechten, Geneeskunde en Filosofie. De eerste vijfenzeventig jaren van haar bestaan ging het de universiteit voor de wind met een instroom van ongeveer honderd studenten per jaar.”

Naar aanleiding van de lustrum-viering zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een foto-expositie over het Groninger DNA en de Zernike Campus vormt tien dagen lang het openluchtdecor van een muziektheatervoorstelling. Verver organiseert de universiteit onder meer lezingen, kenniscafés, kindercolleges, fietstochten en een familiedag.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×