Dark
Light

Lichaam Richard III bewerkt met dolken en messen

1 minuut leestijd
Deel van de schedel van Richard III (The Lancet)
Deel van de schedel van Richard III (The Lancet)

Deel van de schedel van Richard III (The Lancet)
Deel van de schedel van Richard III (The Lancet)
Onderzoekers van de universiteit van Leicester hebben ontdekt hoe de Engelse koning Richard III in 1485 om het leven kwam. De koning blijkt flink te zijn toegetakeld.

Richard III van Engeland
Richard III van Engeland
In 2012 werden de resten van de Engelse koning gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Sindsdien zijn de overblijfselen van de koning, die maart volgend jaar een officiële herbegrafenis krijgt, uitvoerig onderzocht. Er is onder meer een gezichtsreconstructie gemaakt en nu zijn wetenschappers er ook in geslaagd uit te vinden hoe de koning om het leven kwam.

Het vijfhonderd jaar oude geraamte van de koning werd onder meer door een CT-scanner gehaald. De wetenschappers ontdekten drie dodelijke verwondingen: een op het bekken en twee op de schedel. In totaal werd de koning, die kort voor zijn dood werd bewerkt met messen en dolken, liefst negen keer aan het hoofd geraakt.

Aangezien op de handen en armen van de koning geen sporen van geweld zijn aangetroffen, vermoedt men dat Richard III tijdens het gevecht zijn harnas droeg, exclusief zijn helm.

De wetenschappers schrijven over hun onderzoek in het medische tijdschrift The Lancet (pdf).

Nuance

Richard III was de laatste koning uit het Huis Plantagenet. Hij regeerde van 1483 tot 1485 en kwam om het leven tijdens een veldslag bij Bosworth. Dankzij de vondst van zijn skelet hebben onderzoekers zich de afgelopen jaren verder verdiept in het leven van de koning en is het beeld over zijn heerschappij wat genuanceerd. Mede door een toneelstuk van Shakespeare, stond Richard III vooral bekend als een brute vorst en tiran.

Veel van de verhalen over de koning werden de wereld in geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Richard III: how was the king killed?

×