Dark
Light

‘Koning Richard III haastig en zonder eer begraven’

2 minuten leestijd
Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden - Afb: Antiquity
Resten van Richard III zoals die onder de parkeerplaats aangetroffen werden - Afb: Antiquity

Afgelopen najaar werd in Leicester het skelet van de Engelse koning Richard III gevonden. Archeologen hebben het skelet en de vindplaats uitvoerig onderzocht en inmiddels is het eerste wetenschappelijke artikel over de vondst verschenen in het wetenschappelijke magazine Antiquity. De onderzoekers concluderen dat de koning waarschijnlijk haastig en met weinig respect werd begraven.

Richard III van Engeland
Richard III, die regeerde van 1483 tot 1485, was tot voor kort de enige koning waarvan niet precies bekend was waar hij werd begraven. Afgelopen jaar startten archeologen een zoektocht in Leicester omdat er aanwijzingen waren dat de kerk waar de koning eeuwen geleden werd begraven, zich daar onder een parkeerplaats zou bevinden. Er werd inderdaad een stuk van deze kerk aangetroffen en later stuitte men ook op het skelet van de koning.

Het skelet was vrijwel intact, alleen de voeten ontbraken. In Antiquity vertellen de onderzoekers dat de koning werd begraven in een vrij slecht geprepareerd graf. Vermoed wordt daarom dat de grafdelvers nogal haastig te werk gingen. Het lijkt erop dat de koning slordig in het graf werd gepropt en er zijn aanwijzingen dat zijn handen nog vastgebonden waren. Het graf waarin de koning terechtkwam is rond en eigenlijk te klein. Dit duidt op haastig werk, zeker aangezien andere graven uit die tijd wel recht waren en een stuk groter.

Nadat het skelet van de koning afgelopen najaar werd gevonden werd dna afgenomen en vergeleken met dat van afstammelingen van de koning. Uiteindelijk kon hierdoor definitief vastgesteld worden dat het gevonden skelet dat van koning Richard III is. Details over het dna- en botonderzoek worden binnenkort gepubliceerd in andere wetenschappelijke magazines.

Koning Richard III krijgt over een jaar alsnog een eervolle begrafenis in de kathedraal van Leicester.

Het graf van koning Richard III – Afb: Antiquity

Laatste koning uit het Huis Plantagenet

Richard III was de laatste koning uit het Huis Plantagenet en kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V. Hij wilde echter meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Richard III had zich met deze actie niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van endrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

×