‘Koning Richard III ligt mogelijk begraven onder parkeerplaats’

Richard III van Engeland
Britse historici denken misschien het graf van de koning Richard III te hebben gevonden. De stoffelijke resten van de koning liggen mogelijk onder een parkeerplaats van een sociale dienst in Leicester.

Richard III was een koning van Engeland uit het Huis Plantagenet. Hij regeerde van 1483 tot 1485. Richard was op een nogal brute manier aan de macht gekomen.

In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V. Hij wilde echter meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

- advertentie -

Richard III had zich met deze actie niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding vanHendrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen.

De locatie van die kerk waar Richard III in werd begraven, ging in de loop der tijd verloren waardoor ook niet meer duidelijk is waar de resten van de koning zich bevinden. Historici hebben nu aanwijzingen dat de kerk mogelijk op de plek stond waar momenteel een parkeerplaats ligt. Met behulp van radar-onderzoek hoopt men uit te kunnen zoeken op welke plekken er het best een begin gemaakt kan worden met de opgraving.


Slag bij Bosworth, 1485

De zoektocht is onder meer bijzonder omdat Richard III de enige Engelse koning is van wie niet precies bekend is waar hij werd begraven.

- advertentie -

Richard III is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. In dat toneelstuk wordt hij afgeschilderd als een brute vorst en tiran. Historici zetten vraagtekens bij de verhalen over de wrede koning. Veel van de verhalen zouden de wereld in zijn geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VIII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: