Dark
Light

Wilhelmina-pepermunt en KING-pepermunt

Auteur:
2 minuten leestijd
Log Wilhelmina-pepermunt (Foto: Historiek)
Log Wilhelmina-pepermunt (Foto: Historiek)

In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd en is vooral populair in de horeca.

Wilhelmina-pepermuntje (Foto: Historiek)
Wilhelmina-pepermuntje (Foto: Historiek)
De firma Fortuin bestond in 1892 precies vijftig jaar en wilde daar wel wat ruchtbaarheid aan geven. Het pepermuntje voldeed daarvoor prima. Trots bood het Friese snoepbedrijf het eerste kistje Wilhelmina-pepermunt aan het Koninklijk Huis aan. Daar viel het snoepgoed kennelijk in de smaak, want vier jaar later kreeg Fortuin het predicaat Hofleverancier.

De pepermuntjes worden verkocht als rol, in een zakje, schuifdoosje en in blik. De blikken zijn populair bij koningshuis-verzamelaars. In de loop der decennia zijn er verschillende varianten op de markt gebracht. Op de eerste blikken waren afbeeldingen van prinses Wilhelmina te vinden. Vanaf 1991 sieren ook andere leden van het koningshuis de snoepblikken.

KING Pepermunt (Foto: Historiek)
KING Pepermunt (Foto: Historiek)

KING

Portret van de dokter dat lange tijd op de rollen te zien was
Portret van de dokter dat lange tijd op de rollen te zien was (Still YouTube)
Een ander bekend Nederlands pepermuntmerk is KING. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, heeft dit merk niets met het koningshuis te maken. Deze pepermunt werd vanaf 1902 op de markt gebracht door het in Sneek gevestigde suikerwerkbedrijf Tonnema. Aanvankelijk naamloos; vanaf 1922 onder de naam KING, een afkorting van Kwaliteit In Niets Geëvenaard. De familie De Vries, drijvende kracht achter Tonnema, wist snoepend Nederland overigens ook warm te krijgen voor snoepmerk Rang.

Medicinaal

Eerste editie van de KING Atlas uit 1936 (Foto: Historiek)
Eerste editie van de KING Atlas uit 1936 (Foto: Historiek)
Op de pepermuntrollen van King was tot enkele jaren geleden nog een afbeelding van apotheker en chemicus Paul François van Hamel Roos te vinden. Deze arts onderzocht in de beginjaren van het pepermuntmerk de kwaliteit van het snoepgoed, dat destijds vooral populair was vanwege de medicinale werking. Voor de pepermunt werd dan ook vaak geadverteerd als “opwekkend” en “verkwikkend” medicijn. De beeltenis van de dokter moest de pepermunt extra status geven. Om de zoveel tijd testte hij de pepermunt in zijn laboratorium aan de Keizersgracht in Amsterdam.

KING Atlas

Het pepermuntmerk bracht vanaf halverwege de jaren dertig ook een eigen atlas uit, de KING Atlas. Deze kreeg men gratis toegestuurd wanneer men een paar wikkels pepermunt opstuurde. De eerste werd samengesteld door oud-lector geografie G.J. de Vries en het omslag werd ontworpen door Jan Lavies. In 1996 verscheen de KING Atlas voor het laatst.

Pepermunt-merk KING is tegenwoordig in handen van het Zweedse bedrijf Cloetta.

Het geheim van pepermuntmaker KING

KING Atlas uit 1950 (Foto: Historiek)
KING Atlas uit 1950 (Foto: Historiek)

Bronnen

-https://kingpepermunt.nl/geschiedenis/
-https://www.wilhelminapepermunt.nl/historie/
×