Dark
Light

Londen: Koetsjes in de mist – Pieter de Josselin de Jong, 1888

1 minuut leestijd
Pieter de Josselin de Jong (Sint-Oedenrode 1861-1906 Amsterdam) - Londen: koetsjes in de mist, 1888 - Olieverf op paneel, 70 x 100 cm (Panorama Mesdag)
Pieter de Josselin de Jong (Sint-Oedenrode 1861-1906 Amsterdam) - Londen: koetsjes in de mist, 1888 - Olieverf op paneel, 70 x 100 cm (Panorama Mesdag)

Museum Panorama Mesdag in Den Haag heeft van een particulier een schilderij van Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) ontvangen. Het schilderij heeft als titel Londen: koetsjes in de mist en dateert uit 1888. Het werk was eerder als bruikleen te zien in het museum.

Geënthousiasmeerd door de plek die het schilderij kreeg in de tentoonstelling kreeg en positieve reacties van het publiek, besloot de eigenaar van het werk, de heer R. Müller, het schilderij te schenken.

Kunstenaar Pieter de Josselin de Jong was goed bevriend met Hendrik Willem Mesdag. De twee zaten ook gelijktijdig in het bestuur van Pulchri Studio, een Haags schilderkunstig genootschap. Mesdag bewonderde het werk van De Josselin de Jong, verzamelde zijn werk en sprak ook op diens begrafenis. Panorama bezat al twee portretten van De Josselin de Jong. Het museum over het verworven werk:

“De inspiratie voor dit dynamische stadsgezicht vond Pieter de Josselin de Jong tijdens een verblijf in Londen in 1888. Op het dak van een omnibus zitten passagiers ineengedoken in hun jassen, hun gezichten gaan schuil achter opgestoken paraplus. Sandwichmannen houden door de wind met moeite hun reclameborden in bedwang.”

Het schilderij is vanaf 1 juli in het museum te bewonderen.

Ook interessant: Panorama Mesdag – Een brede blik op het Scheveningen van 1881

×