Dark
Light

Louise O. Fresco schrijft essay geschiedenismaand

Auteur:
1 minuut leestijd

De Nederlandse wetenschapper Louise O. Fresco schrijft dit jaar het essay bij de Maand van de Geschiedenis. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens een uitzending van Tijd voor Max. De titel van het essay luidt: Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis..

Kruiden, kokkels en kippen - Louise O. Fresco
Kruiden, kokkels en kippen – Louise O. Fresco
Oktober is door het Openluchtmuseum uitgeroepen tot geschiedenismaand. Aan dit landelijke evenement doen ieder jaar veel musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties mee. Zij organiseren allemaal activiteiten rond een thema. Dit jaar is dat ‘Eureka!’, een historische uitroep die soms wordt gebruikt als een moeilijke kwestie is opgelost of een belangrijke vooruitgang is geboekt. De organisatie wil hiermee een ode brengen aan de wetenschappers, van vroeger en nu, en aandacht vragen voor bijzondere historische uitvindingen.

Louise O. Fresco is een bekende Nederlandse wetenschapper en schrijver en publiceerde eerder onder meer boeken als De plantenjager uit Leningrad en Ons voedsel. In haar essay zal Fresco speciaal stilstaan bij de wetenschappers Georg Rumphius en Christiaan Eijkman.

Het Openluchhtmuseum over het essay:

Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Veel vaker gaat het om hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. In haar essay geeft Louise O. Fresco twee schitterende voorbeelden. Georg Rumphius was een Duitse amateurbioloog in dienst van de VOC die ondanks de dood van zijn vrouw en dochter bij een aardbeving, blindheid, het verlies van zijn manuscripten bij een grote brand én het zinken van het schip met de exemplaren van zijn Kruidboek postuum toch wereldberoemd werd en later Linnaeus zou inspireren. De arts Christiaan Eijkman ontdekte twee eeuwen later bij toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines bij de gezondheid van kippen, waarvoor hij (en niet zijn naaste collega die de hypothese had geopperd) de Nobelprijs ontving.

Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel.

×