Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is vandaag van start gegaan. Het thema van dit jaar, Oost/West, inspireerde een groot aantal musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot het organiseren van uiteenlopende activiteiten.

Maand van de Geschiedenis in teken van Zij/Hij

Dinsdag is de Maand van de Geschiedenis van start gegaan. Dit jaar heeft de geschiedenismaand als thema Zij/Hij. Aanleiding voor dit thema is het feit dat vrouwen in Nederland precies een eeuw geleden actief kiesrecht kregen.

De vijf beste geschiedenisboeken van 2019

De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2019 is bekend. De prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van het jaar en maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. Nog vijf boeken maken kans op de prijs.

De gewone man en de ‘brave nieuwe wereld’

Het scheen dat het nu echt iets ging worden met hem. Na alle gesleep met boomstammen, met stenen voor piramides, pronkpaleizen en kathedralen, na alle oorlogen, was hij aangeland in wat de beste mogelijke aller werelden zou worden.

Bouwwoede – Hoogtegrenzen in de architectuur

In de loop der eeuwen heeft de mens de grenzen horizontaal én verticaal steeds verder verlegd. Maar waarom wil de mens steeds hoger de lucht in? En welke reacties riep het verleggen van hoogtegrenzen op bij criticasters?

Krankzinnig over de oceaan

Migranten die bij aankomst in de Verenigde Staten krankzinnig werden bevonden, werden teruggestuurd naar de vertrekhaven. In Nederland kwamen zij terecht in het gesticht voor krankzinnigen

Holocaustontkenning

In het onderwijs vragen gevoelige onderwerpen als de Holocaust om een gedegen aanpak, zodat er onder de leerlingen geen misverstanden kunnen ontstaan.