De Nederlandse wetenschapper Louise O. Fresco schrijft dit jaar het essay bij de Maand van de Geschiedenis. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens een uitzending van Tijd voor Max.
Tijdens de geschiedenismaand oktober wil de organisatie vooral veel verhalen vertellen over wetenschappers, ontdekkers, pioniers en denkers die innoveerden en een rol speelden in de vooruitgang.
Historicus René van Stipriaan heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2022 gewonnen met zijn boek De zwijger: Het leven van Willem van Oranje. De auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Thom de Graaf.
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) stelde Nederland zich politiek neutraal op, maar de gevolgen van de oorlog waren zeker voelbaar. Niet in de laatste plaats door de toestroom van vluchtelingen.
Historicus en biograaf Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen met haar boek 'Erasmus: dwarsdenker. Een biografie'.
Door heel het land worden in oktober activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Aan het werk’. Dit in het kader van de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar toe is aan zijn achttiende editie.
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar "Aan het werk!". Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.
Journalist Pieter van Os heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2020 gewonnen met zijn boek "Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal".
De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is vandaag van start gegaan. Het thema van dit jaar, Oost/West, inspireerde een groot aantal musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot het organiseren van uiteenlopende activiteiten.
Historicus Roelof van Gelder heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2019 ontvangen voor zijn boek Dichter in de jungle, een biografie van over de Schots-Nederlandse officier John Gabriel Stedman.
Dinsdag is de Maand van de Geschiedenis van start gegaan. Dit jaar heeft de geschiedenismaand als thema Zij/Hij. Aanleiding voor dit thema is het feit dat vrouwen in Nederland precies een eeuw geleden actief kiesrecht kregen.
De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2019 is bekend. De prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van het jaar en maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. Nog vijf boeken maken kans op de prijs.
Vrijdag is de longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019 bekendgemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.
Carolijn Visser heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met haar boek "Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao".
Vanaf de achttiende eeuw kwam, onder invloed van de Verlichting en allerlei gelijkheidsbewegingen, de vrouwenemancipatie in een stroomversnelling.
Het scheen dat het nu echt iets ging worden met hem. Na alle gesleep met boomstammen, met stenen voor piramides, pronkpaleizen en kathedralen, na alle oorlogen, was hij aangeland in wat de beste mogelijke aller werelden zou worden.
In het Openluchtmuseum in Arnhem is vorige week de museale presentatie Canon van Nederland geopend.
De jury van de Libris Geschiedenis Prijs heeft zaterdag bekendgemaakt welke vijf boeken nog kans maken op de jaarlijks prijs voor het beste historische boek.
Elisabeth Leijnse wint de Libris Geschiedenis Prijs van 2016 met haar boek "Cécile en Elsa, strijdbare freules. Een biografie".
In de loop der eeuwen heeft de mens de grenzen horizontaal én verticaal steeds verder verlegd. Maar waarom wil de mens steeds hoger de lucht in? En welke reacties riep het verleggen van hoogtegrenzen op bij criticasters?