Lucian Freud (1922-2011) – Kunstenaar

De Britse schilder Lucian Freud is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De realistische schilder overleed in zijn woning in Londen.

Lucian Freud - cc
Lucian Freud – cc
Lucian Freud werd in 1922 geboren in Berlijn. Hij was een kleinzoon van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Toen hij tien was vluchtte hij samen met zijn Joodse familie naar Groot-Brittannië. Hij was toen tien. In 1939 kreeg hij de Britse nationaliteit.

Freud bezocht de Central School of Art in Londen en hield zich toen voornamelijk bezig met beeldhouwen. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij zich meer en meer toeleggen op de schilderkunst. Aanvankelijk maakte hij veel portretten. In 1952 maakte hij bijvoorbeeld een portret van zijn vriend en collega-kunstenaar Francis Bacon (1909-1992).

Freud was met name gefascineerd door de menselijke figuur, diens anatomie en gelaatstrekken. De kunstenaar werkte vrijwel nooit met professionele modellen. Het liefst beeldde hij mensen uit zijn eigen omgeving uit, zoals zijn dochters.

- advertentie -

Freud werd bekend met zijn karakteristieke rauwe en realistische werken en werd de laatste decennia door velen beschouwd als een van de meest toonaangevende Britse schilders.

Boek: Lucian Freud: Painting People

Documentaire: Lucian Freud a Painted Life

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: