Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Lucian Freud (1922-2011) – Kunstenaar

De Britse schilder Lucian Freud is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De realistische schilder overleed in zijn woning in Londen.

- ad -

Lucian Freud - cc
Lucian Freud – cc
Lucian Freud werd in 1922 geboren in Berlijn. Hij was een kleinzoon van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Toen hij tien was vluchtte hij samen met zijn Joodse familie naar Groot-Brittannië. Hij was toen tien. In 1939 kreeg hij de Britse nationaliteit.

Freud bezocht de Central School of Art in Londen en hield zich toen voornamelijk bezig met beeldhouwen. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij zich meer en meer toeleggen op de schilderkunst. Aanvankelijk maakte hij veel portretten. In 1952 maakte hij bijvoorbeeld een portret van zijn vriend en collega-kunstenaar Francis Bacon (1909-1992).

Freud was met name gefascineerd door de menselijke figuur, diens anatomie en gelaatstrekken. De kunstenaar werkte vrijwel nooit met professionele modellen. Het liefst beeldde hij mensen uit zijn eigen omgeving uit, zoals zijn dochters.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Freud werd bekend met zijn karakteristieke rauwe en realistische werken en werd de laatste decennia door velen beschouwd als een van de meest toonaangevende Britse schilders.

Boek: Lucian Freud: Painting People

Documentaire: Lucian Freud a Painted Life


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime Rovere Onze jongens in Indië
- Jacob Zwaan Boeken bij de Netflix-serie Bridgerton Lied van de Goden - Reggie Baay De tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!