Dark
Light

Boebka’s lucratieve wereldrecords bij het polsstokhoogspringen

Auteur:
1 minuut leestijd
Monument voor Boebka in Donetsk - cc
Monument voor Boebka in Donetsk - cc

Wie het recordlijstje hiernaast bekijkt zou snel geneigd zijn te denken dat om elke centimeter is gevochten bij het polsstokhoogspringen. Niets is minder waar. En toch gaat het hier om de wereldrecords van de atleet Serhij Boebka, de legendarische polsstokspringer.

Records van Serhij Boebka
Records van Serhij Boebka
Boebka kwam een groot deel van zijn sportloopbaan uit voor de Sovjet Unie en na het uiteenvallen van deze unie voor zijn land Oekraïne. Hij verbeterde maar liefst 35 keer het wereldrecord indoor en outdoor. Hij overbrugde met zijn records zo een afstand van 30 centimeter. Zijn hoogste sprong is 6 meter 14. Dat is zijn persoonlijk record uit 1994. In 1985 sprong hij over de grote barrière van 6.00 meter in Nice.

Erg succesvol op de Spelen was hij niet. Hij won slechts één keer goud. Dat was op de Spelen van 1988. Op de Spelen had hij pech, een boycot, een blessure… het zat hem niet mee. Toch beschouwen we hem als de grootste springer ooit. Dat had natuurlijk te maken met zijn onoverwinnelijkheid. Zijn grootste concurrent was hij zelf.

Nike

Al begin jaren 80 werd duidelijk dat Boebka niet te verslaan was. En dus stopten de sponsors met het betalen van bonussen voor een overwinning. Toen sprong Nike in de bres. Nike stelde voor dat hij tegen zichzelf zou gaan springen en keerde bij elk nieuw wereldrecord een bonus uit. Het hoogste bedrag van 100.000 dollar. Boebka zag zijn kans en maakte daar een kleine onderneming van. Hoe? Door elke keer niet meer dan een centimeter hoger te springen. En zo kwam dat merkwaardig lange lijstje van wereldrecords tot stand.

~ Max Dohle

Meer sportgeschiedenis

×