Oud-nazi (97) kort voor mogelijke uitzetting overleden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de in Oekraïne geboren Helmut Oberlander onderdeel uit van Einsatzkommando 10a, een doodseskader van de nazi’s dat verantwoordelijk was voor de moord op tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners.

Tsjernobyl: leed op grote en kleine schaal

Het is een overwegend normale ochtend in het Oekraïense Pripjat. Mannen nemen de Lada naar hun werk. Vrouwen brengen hun kinderen naar school. Ergens wordt een bruiloft gehouden. De meeste mensen verkeren klaarblijkelijk in goede gezondheid. Een enkeling daarentegen proeft metaal in de lucht. Een ander heeft last van hoestbuien

De totstandkoming van Donbass

‘Donbass’ wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met de oorlog in Loegansk en Donetsk in Oekraïne. Het oude industriegebied heeft echter ook een identiteit die nauw verbonden is met de sociale geschiedenis van deze steppestreek. Een blik op een episode die, nota bene, niet zo ver van ons bed hier in West-Europa

Rusland, Oekraïne en de Krim

Oekraïne betekent ‘grensland’ en dat is ook letterlijk het geval. Vroeger lag het gebied ingeklemd tussen Moskovië, het gebied van de Tartaren en Polen.

Perzen op de Krim?

De Griekse onderzoeker Herodotos vertelt dat de Perzische koning Darius I de Grote in 513 v.Chr. probeerde de Skythen te onderwerpen.

‘Oekraïners bevrijdden Auschwitz’

"Men moet ophouden om de geschiedenis zo te bespotten en de anti-Russische hysterie niet gebruiken om oneerbiedig te doen over degenen die hun leven voor de bevrijding van Europa gaven."