Dark
Light

Luguber – Betekenis & herkomst

1 minuut leestijd
Luguber

De term luguber is een bekend leenwoord, waarvan veel mensen de betekenis wel kennen. Wat betekent dit begrip en waar komt dit woord etymologisch gezien vandaan?

Betekenis van het woord luguber

Van het woord luguber bestaan veel synoniemen. Luguber betekent onder meer naargeestig, griezelig, somber, angstaanjagend, jammerlijk, onguur, onprettig, dreigend, morbide, ijzingwekkend, macaber, sinister, duister of onheilspellend. De vroegste vermeldingen van de term in de Nederlandse taal gaan terug tot het einde van de zeventiende eeuw. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) komt de vroegst bekende vermelding voor in dit citaat uit 1698:

“Een luguber concert … van huilen en schreijen…”

Lugubre‘ is overigens ook een begrip uit het jargon van de Italiaanse muziek, dat betrekking heeft op hoe een muziekstuk gespeeld moet worden, namelijk: in mineur, rouwig, droevig.

Over de herkomst van luguber

Etymologisch gezien gaat het woord luguber terug tot de Oudheid. Het woord is verwant aan het Griekse begrip lugrós, wat ‘treurig’ of ‘betreurenswaardig’ betekent, en het woord lūgubris uit het Latijn: ‘rouwbrengend’, ‘onheilbrengend’, ’treurig’. In de late middeleeuwen, omstreeks 1300, was het woord luguber als lugubre in het Frans bekend en betekende het rouwig of treurig. De betekenis verschoof in de eeuwen erna naar onheilspellend, griezelig en angstaanjagend.

Handig: Overzicht van historische uitdrukkingen en woordbetekenissen
Lees ook: Herkomst van het gezegde ‘in zijn lobbe zijn’
Of… De pisang of de sjaak zijn: betekenis en herkomst

Bronnen

Internet
-http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/luguber
-https://www.encyclo.nl/begrip/luguber
-https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

×