Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Op zijn falie krijgen

1 minuut leestijd
Falie - © Henk Boudewijns
Falie - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

Op zijn falie krijgen

Falie - © Henk Boudewijns
Falie – © Henk Boudewijns
Betekenis: afgeranseld worden, een pak slaag krijgen.

Verklaring: Onder de falie verstond men in de Middeleeuwen een soort regenmantel, die vrouwen omsloegen om hun kleren te beschermen tegen de grilligheden van het klimaat. Het was een geplooide zwarte mantel met een grote kap. Het plooien van de falie was een nauwgezet karwei. De concentratie hoefde maar even te verslappen of het ging faliekant verkeerd.

De falie heeft als lokale dracht nog lang voortbestaan. Zo werd deze aan het begin van de vorige eeuw nog in Limburg gedragen als rouwkleding bij begrafenissen.

~ Girbe Buist

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie (onder meer Open Universiteit) heeft hij 25 jaar gewerkt als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten en houdt hij zich bezig met projectmanagement, tekstproducties en fondsenwerving. Daarnaast is hij freelancejournalist en schrijft hij boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed. Verder geeft hij rondleidingen in de Hanzestad Zwolle. Sinds kort schrijft hij voor Historiek de rubriek Taalmuseum.

Voor meer informatie zie de website www.buistbelevingsprojecten.nl

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.