Het conflict in Oekraïne maakt het concept ‘neutraliteit’ ineens weer actueel. Ook het begrip ‘Finlandisering’ duikt weer op. Wat is neutraliteit? Wat is neutralisering? En wat voor ervaringen hebben we er in Europa mee?
Revoluties, droogtes, hongersnoden, invasies, oorlogen: het zijn niet de eerste woorden die in ons opkomen wanneer we denken aan de zeventiende eeuw. Toch was juist ‘onze’ Gouden Eeuw een mondiale aaneenschakeling van rampen en plagen, waardoor naar schatting een derde van de wereldbevolking kwam te overlijden.
Vanaf het begin van de negentiende eeuw tot aan het begin van de Grote Oorlog staat Finland onder Russisch beheer. Het Finse streven naar onafhankelijkheid wordt in 1920 na een bloedige burgeroorlog realiteit. In het interbellum woedt in Finland een strijd tussen linkse en nationalistisch-rechtse bewegingen.
Wat een molotovcocktail is weten de meeste mensen wel. Minder bekend is waarom dit wapen een Russische naam heeft. Dat hebben we te danken aan de Finnen die het wapen tijdens de zogeheten Winteroorlog op grote schaal inzetten tegen de Russen.
Korte geschiedenis van het Finse bedrijf Nokia. Nokia is bekend geworden door de pioniersrol op het gebied van telecommunicatie en mobiele telefonie.
Biografie van Simo Häyhä (1905-2002), een Finse sluipschutter die tijdens de Winteroorlog (1939-1940) 542 Russen doodschoot. Finland verloor deze oorlog.
Op 30 november 1939 viel de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin Finland binnen. Het was het begin van de zogenoemde Fins-Russische Winteroorlog (1939-1940).
De Finse opperbevelhebber Carl Gustaf Mannerheim speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Finland en de Winteroorlog tegen de Sovjet-Unie.
De Kerstman is niet een bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.
Op de bodem van de Finse Golf hebben archeologen een goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit het begin van de 18e eeuw teruggevonden.
Makkonen kwam in 1984 op het idee om berichten te versturen via mobiele netwerken. Zelf heeft hij overigens altijd aangegeven dat het overdreven was hem 'uitvinder van de SMS' te noemen, omdat hij hulp kreeg van verschillende andere techneuten.
Studenten van Technische Universiteit Eindhoven zijn naar de Finse gemeente Juuka afgereisd voor een bijzonder project.
Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om bier uit 1842 te reconstrueren. Ze baseerden zich daarbij op flessen bier die vier jaar geleden voor de Finse kunst in een negentiende-eeuws scheepswrak werden gevonden.
Twee keer dit jaar kleurde het podium oranje. Op de 5000 meter en op de sprint. “Kunst!” roepen de critici smalend: “Schaatsen is een kleine sport.” Nu is het typisch Nederlands om je prestaties op deze manier af te doen. Maar hebben de critici gelijk? En wat betekent dat voor de sport? En waarom is langebaanschaatsen toch een olympische sport?
21 juni heeft de langste dag en kortste nacht. Op vele plaatsen worden op deze dag midzomerfeesten georganiseerd. De oorsprong daarvan is heel oud.
Zodra er een laagje ijs ligt, binden we in Nederland massaal de ijzers onder. Schaatsen zit ons in het bloed, zo lijkt, maar wie vond de schaats eigenlijk uit?
Archeologen van de universiteit van Helsinki hebben in het zuidoosten van Finland de resten van een huis uit de Jonge Steentijd gevonden. Dat meldt de Finse Finse publieke omroep YLE.