Dark
Light

Korte geschiedenis van WhatsApp

2 minuten leestijd
WhatsApp - Een korte geschiedenis
WhatsApp - Een korte geschiedenis (CC0 - Pixabay - Tumisu)

De sociale media zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken. Wereldwijd maken dagelijks miljarden mensen gebruik van applicaties als WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram. Een populaire app is WhatsApp. Dit moderne communicatiemiddel is in 2009 ontstaan in Californië in de Verenigde Staten. Hieronder volgt een korte geschiedenis van een van de populairste social media-apps van dit moment.

Het ontstaan van WhatsApp

Brian Acton en WhatsApp co-founder Jan Koum, 2014
Brian Acton en WhatsApp co-founder Jan Koum, 2014 (CC BY-SA 4.0 – Sequoia Capital – wiki)
De applicatie WhatsApp is in 2009 bedacht door de Amerikaanse internetondernemers Brian Acton en Jan Koum, die daarvoor bij Yahoo! werkten. Ze zeiden hun baan bij Yahoo! op om samen een wereldreis te maken. Na terugkomst solliciteerden ze bij Facebook, maar werden niet aangenomen.

Het idee om een eigen social media-app te ontwikkelen ontstond toen Koum in januari 2009 een iPhone van Appel kocht. iPhone had sinds enige tijd een App Store en Koum en Acton zagen potentie in deze nieuwe ontwikkeling. Ze wilden een applicatie ontwikkelen die mensen in staat stelden te communiceren, waarbij de status van individuele personen ook zichtbaar was. Koum en Acton werkten hiervoor samen met de Russische iOS-ontwikkelaar Igor Solomennikov.

Op 24 februari 2009 was de app klaar en werd deze officieel geregistreerd. Koum besloot om het programma WhatsApp te noemen, vanwege de alliteratie met ‘Whats up?’.

WhatsApp wordt mondiaal populair

In juni 2009 begon Apple push up notificaties voor WhatsApp te maken. Binnen enkele maanden had WhatsApp 250.000 gebruikers. Eind augustus kwam er een 2.0 versie van WhatsApp in de PlayStore van Apple beschikbaar. Deze versie was alleen in staat om korte tekstberichten te versturen en geen mediabestanden. Hiermee was WhatsApp een gratis alternatief voor de betaalde sms-service op smartphones. Nog in 2009 kwam een Blackberry versie van WhatsApp gereed, gevolgd door diverse Windows-versies in 2010 en 2011.

WhatsApp
WhatsApp (CC0 – Pixabay – antonbe)
Al in 2011 stond WhatsApp, waar inmiddels ook mediabestanden mee verstuurd konden worden, in de top 20 van populairste app’s in PlayStore. Daarna vond een snelle groei plaats, doordat de app wereldwijd aansloeg. Tussen februari en december 2013 verdubbelde het aantal gebruikers van 200 naar 400 miljoen. Geïnteresseerden konden de app downloaden, een jaar gratis gebruiken en daarna voor slechts 1 dollar per jaar geregistreerd blijven. Deze 1 dollar-fee verdween in 2016.

In februari 2014 werd WhatsApp voor 19 miljard dollar overgenomen door Facebook. Uit een blog van het bedrijf uit juni 2016 bleek dat er toen al 100 miljoen spraakoproepen per dag (!) via WhatsApp plaatsvonden en dat de instant messaging-app in totaal zo’n 450 miljoen dagelijkse gebruikers had.

Lees ook: Geschiedenis van de digitale (r)evolutie
Of: ‘Bluetooth’ en koning Harald Blauwtand
Boek: Moderne uitvindingen – P. Rousseau

Bronnen

Internet
-https://www.feedough.com/history-of-whatsapp/
-https://www.nu.nl/apps/3707404/whatsapp-in-opkomst-in-5-jaar-450-miljoen-gebruikers.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/WhatsApp#2009%E2%80%932014

×