Dark
Light

Mauritshuis maakt van twintig muren in heel Nederland museumobject

Museum Murals
2 minuten leestijd
Mural van Super A en Collin van der Sluijs, geïnspireerd op het schilderij Kippen en eenden van Melchior d Hondecoeter uit 1680, 2022
Mural van Super A en Collin van der Sluijs, geïnspireerd op het schilderij Kippen en eenden van Melchior d Hondecoeter uit 1680, 2022

Op initiatief van het Mauritshuis in Den Haag worden volgend jaar op twintig muren verspreid door heel Nederland levensgrote kunstwerken geschilderd. De werken worden gemaakt door street artists die zich laten inspireren door een schilderij, object of verhaal uit twintig verschillende museale collecties. Met het project, Museum Murals genoemd, wil het Mauritshuis kunst voor iedereen toegankelijk maken én Nederland een beetje mooier maken.

Het gaat om een landelijk project: aan het einde van de zomer van 2024 moet elke provincie minstens één muurschildering rijker zijn.

Bij de muurschilderingen worden twintig verschillende musea en hun kunstcollecties betrokken, die dienen als inspiratiebron. De muralists maken een eigen interpretatie, en kopiëren niet een schilderij of object één op één. Het Mauritshuis:

“De kunstenaars laten zien dat kunst en de verhalen erachter relevant zijn, of het nou om hedendaagse kunst gaat of om eeuwenoude voorwerpen. De bewoners van de verschillende plaatsen worden ook betrokken bij het project. Zij mogen meebeslissen over het definitieve ontwerp, zodat hun favoriet de wijk of omgeving opfleurt. Om de banden met de buurten (nog meer) te versterken organiseren de musea tijdens de onthulling van de muurschilderingen activiteiten in het museum en de wijk.”

GLEO - Flower woman in the window - Mauritshuis Murals
GLEO – Flower woman in the window – Mauritshuis Murals

De twintig deelnemende musea

De eenentwintigste en laatste mural krijgt een plek in Den Haag en zal geïnspireerd zijn op een object of verhaal uit het Mauritshuis.

Selectie

Nina Valkhoff -geïnspireerd op Het aardse paradijs van Rubens en Brueghel
Nina Valkhoff -geïnspireerd op Het aardse paradijs van Rubens en Brueghel – Mauritshuis Murals
Ruim honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland melden zich de afgelopen tijd aan om deel te nemen aan het project. Uit deze inzendingen werd een longlist gemaakt van achtenzestig muralists, van wie de portfolio’s zijn gedeeld met de deelnemende musea. Bij de uiteindelijke selectie is gelet op artistieke kwaliteit, diversiteit, storytelling en een eigen signatuur. De gekozen kunstenaars krijgen volgens de initiatiefnemers alle artistieke vrijheid om hun eigen interpretatie om te zetten in een muurschildering.

Het project vloeit voort uit een activiteit die in 2022 werd georganiseerd ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van het Mauritshuis als museum. Vijf muralists uit binnen-en buitenland lieten zich toen inspireren door vijf schilderijen uit de collectie van het museum en maakten hiervan kleurrijke muurschilderingen op verschillende muren in Haagse wijken.

“Het succes van dit project smaakte naar meer. We wilden van de Mauritshuis Murals een landelijk initiatief (Museum Murals) maken waarbij wordt samengewerkt met diverse musea.”

×