In een laat zestiende-eeuwse prentenserie van Hendrick Goltzius wordt de reuk verbeeld door verliefde paartjes. Daarin verwijst de roos steevast als attribuut naar de gelukzalige geestes- en lichaamsgesteldheid van verliefden. Soms waarschuwt een moraliserend onderschrift voor de bedrieglijke aard van de zintuigen. Rozen hebben doornen: het is niet altijd rozengeur...
De postzegelserie ‘200 jaar Mauritshuis’ is ontworpen door grafisch ontwerper Maud van Rossum uit Amsterdam. Zij liet zich hierbij leiden door de compositie van schilderijen die hangen in het museum.
Voor het eerst in zijn geschiedenis wijdt het Rijksmuseum in Amsterdam over anderhalf jaar een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. Mede dankzij bruiklenen vanuit de hele wereld moet dit “de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit” worden.
Op geurgebied viel er in de zeventiende eeuw heel wat te beleven. Dankzij de handel overzee maakten Nederlandse burgers kennis met geuren en smaken die men tot die tijd nog nauwelijks had geroken en geproefd.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een primeur. Het is het eerste gigapixel-museum ter wereld. Het zeventiende-eeuwse stadspaleis is hierdoor voortaan niet alleen fysiek, maar ook levensecht in een nieuwe virtuele omgeving te bezoeken.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een portret verworven van Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Daarmee komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden.
Het huidige hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, Martine Gosselink, is per 1 april algemeen directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze volgt voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker op.
Per 1 februari 2020 is Emilie Gordenker de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De huidige directeur van het Mauritshuis in Den Haag volgt Axel Rüger op.
De vier schilderijen tonen de seizoenen en werden omstreeks 1670 vervaardigd ter decoratie van een Amsterdams grachtenpand. De reeks viel eind negentiende eeuw uit elkaar, maar is nu dus weer herenigd.
Het Mauritshuis in Den Haag start een groot onderzoek naar zijn naamgever: Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), gouverneur-generaal van de kolonie Nederlands-Brazilië. In de zeventiende eeuw was hij nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel.
Het portret is gemaakt door de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Perronneau (c. 1715-1783) en toont de Hagenaar Jacob van Kretschmar, een voorouder van de schenker.
De bloemencartouche van de Antwerpse kunstenaar Daniël Seghers was ooit in bezit van Huygens zelf. De geleerde kreeg het werk van de kunstenaar.
Jan Steen, een van de populairste schilders uit de Gouden Eeuw, staat vooral bekend om zijn komische voorstellingen. Minder bekend is dat Jan Steen ook historiestukken schilderde: onderwerpen uit de Bijbel, apocriefe geschriften en mythologie. Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Mauritshuis over Steens historiekunst, is ook een boek over dit onderwerp verschenen bij uitgeverij Waanders. Hierin zijn niet
Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Lange tijd stond het werk te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen.
Het Mauritshuis gaat vanaf eind februari uitgebreid onderzoek doen naar het Meisje met de parel, het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer uit 1665. Het beroemdste schilderij van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie.
Het Mauritshuis in Den Haag blijkt afgelopen zomer een kunststoffen borstbeeld van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen uit de foyer te hebben verwijderd. Dit naar aanleiding van ‘een groter bewustwordingsproces over slavernijverleden van Maurits’.
Het maaltijdstilleven - een stilleven met bereid eten zonder afgebeelde figuren - ontstond rond 1600 met schilders als Clara Peeters en Osias Beert.
Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Toch duurde het een paar eeuwen voordat de schilder van het Meisje met de Parel werd 'ontdekt' door het grote publiek
Het Mauritshuis in Den Haag heeft het achttiende-eeuwse stilleven ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix in langdurig bruikleen gegeven aan Rijksmuseum Twenthe.
Het Mauritshuis werkt aan een tentoonstelling over de belangrijkste Hollandse genrestukken in de beroemde Engelse Royal Collection. De collectie van het Engelse koningshuis, beheerd door Koningin Elizabeth II, bevat hoogtepunten uit de oeuvres van bekende schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. Voor de tentoonstelling leent de koningin 22 schilderijen aan Mauritshuis.
Een expositie in het Mauritshuis die het publiek niet de voorkant toont, maar een exacte replica van de achterzijde van wereldberoemde schilderijen.