Mauritshuis, museum dat het Koninklijk Kabinet van schilderijen huisvest. Collectie bevat met name topstukken uit de Gouden Eeuw. Bekendste werk dat in het museum te zien is, is 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer.
Op geurgebied viel er in de zeventiende eeuw heel wat te beleven. Dankzij de handel overzee maakten Nederlandse burgers kennis met geuren en smaken die men tot die tijd nog nauwelijks had geroken en geproefd.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een primeur. Het is het eerste gigapixel-museum ter wereld. Het zeventiende-eeuwse stadspaleis is hierdoor voortaan niet alleen fysiek, maar ook levensecht in een nieuwe virtuele omgeving te bezoeken.
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een portret verworven van Jakob Omphalius, geschilderd door Bartholomäus Bruyn de Oude. Daarmee komt een bruidspaar weer bij elkaar dat bijna 125 jaar geleden op een veiling van elkaar werd gescheiden.
Het huidige hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, Martine Gosselink, is per 1 april algemeen directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze volgt voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker op.
Per 1 februari 2020 is Emilie Gordenker de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De huidige directeur van het Mauritshuis in Den Haag volgt Axel Rüger op.
De vier schilderijen tonen de seizoenen en werden omstreeks 1670 vervaardigd ter decoratie van een Amsterdams grachtenpand. De reeks viel eind negentiende eeuw uit elkaar, maar is nu dus weer herenigd.
Het Mauritshuis in Den Haag start een groot onderzoek naar zijn naamgever: Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), gouverneur-generaal van de kolonie Nederlands-Brazilië. In de zeventiende eeuw was hij nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel.
Het portret is gemaakt door de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Perronneau (c. 1715-1783) en toont de Hagenaar Jacob van Kretschmar, een voorouder van de schenker.
Jan Steen, een van de populairste schilders uit de Gouden Eeuw, staat vooral bekend om zijn komische voorstellingen. Minder bekend is dat Jan Steen ook historiestukken schilderde: onderwerpen...
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok