Dark
Light

‘Meisje met de parel’ op twee nieuwe gouden postzegels

Auteur:
1 minuut leestijd

Ter gelegenheid van het Vermeerjaar 2023 geeft PostNL twee postzegels uit waarop het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer is te zien. Het gaat om zogeheten ‘gouden postzegels’.

Gouden Postzegel: 'Meisje met de parel'
Gouden postzegel: ‘Meisje met de parel’
Dit type postzegel wordt sinds 2020 uitgebracht. Er verschenen eerder onder meer al gouden zegels van koningin Juliana, prinses Amalia, Fanny Blankers Koen, Piet Mondriaan, Johan van Oldenbarnevelt, Hugo de Groot en de Eerste Vrije Statenvergadering.

De zegels hebben een waarde-aanduiding 1, maar ze zijn niet direct bedoeld om poststukken mee te versturen. Daarvoor zijn ze ook veel te prijzig. Voor de reguliere gouden postzegel moet vijftig euro neergelegd worden. De koper ontvangt daar een bewaardoos en een certificaat van echtheid bij. De gelimiteerde zegel kost drie keer zoveel: honderdvijftig euro. Deze genummerde serie wordt geleverd in een schilderijlijstje met daarbij een certificaat van echtheid.

Op de gouden Vermeer-postzegels is een uitsnede van het schilderij met 24-karaats goud weergegeven. De donkere achtergrond van het schilderij is op de postzegel in glanzend goud omgezet. Het ontwerp van de gelimiteerde editie is gebaseerd op hetzelfde beeld, maar aan tulband en jasje zijn de kleuren ultramarijnblauw en oker toegevoegd. Beide postzegels zijn ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda.

Gelimiteerde editie van de gouden postzegel van Vermeer
Gelimiteerde editie van de gouden postzegel van Vermeer
×