Dark
Light

De Penny Black, de allereerste postzegel

Auteur:
2 minuten leestijd
De Penny Black, de allereerste postzegel
De Penny Black, de allereerste postzegel

Een kleine uitvinding van de Britse onderwijzer Rowland Hill (1795-1879) veranderde de manier waarop in de negentiende eeuw post werd verstuurd. Hill stelde voor postzegels in te voeren. Daarmee kon men vooraf betalen voor te verzenden poststukken. Dit was een grote verandering: tot die tijd moesten ontvangers van poststukken namelijk meestal betalen voor zendingen.

Rowland Hill, de uitvinder van de postzegel
Rowland Hill, de uitvinder van de postzegel
Rowland Hill verspreidde in 1837 het pamflet Post office reform, Its importance and practicability, waarin hij pleitte voor een grondige hervorming van de posterijen. Voor wat betreft de betaling voor zendingen kon een en ander inderdaad wel wat eenvoudiger. Voor 1840 was vooruitbetaalde postverwerking geheel vrijwillig. Wanneer de verzender niet betaalde, moesten de kosten op de ontvanger verhaald worden. Dit lukte lang niet altijd en zorgde voor veel administratieve rompslomp én kosten. Om boodschappen gratis over te kunnen brengen werden er bovendien vaak cryptische boodschappen op enveloppen geschreven. De ontvangers konden die lezen en ontcijferen en weigerden vervolgens de brief aan te nemen. De boodschap was immers al overgekomen… De posterijen vingen zo niets voor wel verleende diensten.

Hill stelde voor een vast tarief van één penny in te stellen voor brieven met een binnenlandse bestemming met een gewicht tot een half ounce. Ook dit was een flinke verbetering of in ieder geval vereenvoudiging. Tot die tijd was het vaststellen van de exacte bezorgkosten nog een ingewikkelde aangelegenheid. De hoogte hing niet alleen af van de afstand die afgelegd werd, maar ook van het aantal gebruikte postvellen.

Goedkoper

Drie jaar na Hill’s schrijven werden verschillende van de voorgestelde wijzigingen doorgevoerd. Zo zag in 1840 ook de allereerste postzegel het levenslicht: de Penny Black, met daarop de beeltenis van koningin Victoria. Deze postzegel met de waarde van één penny luidde het tijdperk van de vooruitbetaalde post in.

Penny Red
Penny Red
Het versturen van post werd ook een stuk goedkoper, waardoor steeds meer post verstuurd werd. In 1856 verwerkten de posterijen jaarlijks maar liefst vierhonderd miljoen poststukken, tegen zesenzeventig miljoen in 1839. De allereerste postzegel uit de geschiedenis werd overigens slechts een jaar gebruikt, omdat poststempels er vanwege de zwarte kleur slecht op te zien waren. De zegel werd vervangen door de Penny Red.

Rowland Hill werkte meer dan twintig jaar voor de Engelse posterijen. In 1860 werd hij vanwege zijn diensten benoemd tot Ridder Commandeur in de Orde van het Bad. Minder bekend is dat Hill ook de postcode bedacht.

Boek: Vijftig landen waar je nooit meer zal komen

Video over de eerste postzegel:

Bronnen

-https://en.wikipedia.org/wiki/Rowland_Hill
-1001 uitvindingen die onze wereld veranderd hebben – Jack Challoner

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×