Deze maand gaan scholieren van de lagere school weer met kinderpostzegels van deur tot deur. De Kinderpostzegelactie is dit jaar toe aan zijn zeventigste editie. Maar de geschiedenis van de kinderpostzegel gaat eigenlijk al meer dan zeventig jaar terug. In 1924 werd voor het eerst een postzegel uitgegeven voor het ‘misdeelde kind’. Deze werd echter door volwassen vrijwilligers verkocht.
Een kleine uitvinding van de Britse onderwijzer Rowland Hill veranderde eind 19e eeuw de manier waarop in de negentiende eeuw post werd verstuurd. Hill stelde voor postzegels in te voeren. Daarmee kon men vooraf betalen voor te verzenden poststukken.
Voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is 2018 een belangrijk jubileumjaar. Dit jaar bestaat het museum 200 jaar en deze mijlpaal laat het museum niet ongemerkt voorbijgegaan. Wat staat er zoal op het programma?
Volgens onderzoeksinstituut Smithsonian werden er in de beginperiode van de Amerikaanse pakketpost tenminste twee keer kinderen als postpakket verstuurd.
Op 1 juli 1849 werden er voor het eerst postzegels uitgegeven in België. Het ging om twee postzegels van 10 en 20 cent met daarop de beeltenis van koning Leopold I.
De tien afgebeelde bezienswaardigheden zijn de Deltawerken, de Waddeneilanden, de Hoge Veluwe, het Binnenhof, de kaasmarkt van Alkmaar, de bollenvelden, Giethoorn, Marken, de Zaanse Schans en de Nachtwacht.
Naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van kunstenaar Jheronimus Bosch is maandag een speciaal postzegelvel onthuld met daarop afbeeldingen van de meester zelf.