Dark
Light

Messerschmitt gevonden in IJsselmeer

1 minuut leestijd
Berging van een Messerschmitt BF-109 uit het IJsselmeer in 2012 (Foto: Defensie)
Berging van een Messerschmitt BF-109 uit het IJsselmeer in 2012 (Foto: Defensie)

Op aanwijzing van een groep civiele duikers heeft Defensie deze week delen van een Messerschmitt Bf-109 uit het IJsselmeer opgedoken.

De vleugel, met daarin nog het wiel, ligt op het dek – Foto: Defensie
De Messerschmitt werd ontworpen door en vernoemd naar de Duitse vliegtuigbouwer Willy Messerschmitt (1898-1978). Deze Duitser hield zich aanvankelijk voornamelijk bezig met het bouwen van lichte sport- en verkeersvliegtuigen. Later bouwde hij voor de Luftwaffe, de Duitse luchtmacht, een tweemotorig gevechtsvliegtuig, waaronder de bekende Bf-109. Dit toestel was licht, aerodynamisch en klein. Defensie:

“Grootste voordeel van het vliegtuigje was de brandstofinjectie van de motor. Hierdoor kon de Messerschmitt makkelijker op de kop vliegen en duikvluchten maken.”

Een groep sportduikers vond in het IJsselmeer onlangs een complete Bf-109. De duikers waren eigenlijk op zoek naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat geïnteresseerde sportduikers al gauw op de hoogte waren van de positie van de Duitse Messerschmitt, besloot Defensie snel in actie te komen. Afgelopen week zijn de wapens en munitie uit het toestel veiliggesteld.

Ook verschillende grotere onderdelen van het wrak zijn inmiddels naar boven gehaald. Defensie probeert aan de hand daarvan het vliegtuigje te identificeren, om zo duidelijkheid te krijgen over de bemanning. Er zijn geen stoffelijke resten gevonden.

Een meter uit de cockpit van het Duitse toestel – Foto: Defensie
×