Week van de koloniale geschiedenis

Middeleeuwse grafkelders gevonden in Utrecht

Onder het Janskerkhof in Utrecht hebben archeologen twee middeleeuwse grafkelders gevonden. De laatste vondst van dergelijke grafkelders in Utrecht dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

De grafkelders bevinden zich in de kloostergang van het voormalige Minderbroederklooster dat in 1246 werd gesticht en in 1579 gesloten. De wanden van de grafkelders zijn bepleisterd en beschilderd met verschillende kruismotieven. In beide kelders zijn minstens zeven individuen aangetroffen.

Tot nu toe zijn vergelijkbare grafkelders alleen bij de Utrechtse kapittelkerken, zoals de Domkerk, de Janskerk en de Pieterskerk, aangetroffen, maar het is voor het eerst dat ze zijn gevonden in een kloostercontext. De Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht bekijkt samen met de Universiteit Utrecht of de kelders in het zicht kunnen worden gebracht. De ontdekking werd gedaan tijdens verbouwingswerkzaamheden door de Universiteit Utrecht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: