Middeleeuwse weg blootgelegd in Zutphen

In het centrum van Zutphen hebben archeologen restanten van een middeleeuwse weg blootgelegd. Het gaat om een zogenaamde ‘knuppelweg’ uit de dertiende eeuw.

Knuppelpaden werden vaak aangelegd in natte, drassige gebieden zodat men er zonder al te veel problemen kon oversteken. De wegen bestonden uit dwars op het pad gelegde dunne boomstammen, palen of planken. In Zutphen is de onderconstructie van zo’n weg uit de dertiende eeuw gevonden.

De houten weg lag onder de Apenstert. Deze weg bestaat ook niet meer. Hij werd bij het bombardement in de Tweede Wereldoorlog weggevaagd. Omdat het terrein waar de weg is gevonden de afgelopen eeuwen grotendeels onbebouwd bleef, is de houten weg in de ondergrond goed bewaard gebleven.

Stadsarcheoloog Michel Groothedde over de vondst:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: