Dark
Light

Militairen 1940 met militaire eer herbegraven bij Grebbeberg

1 minuut leestijd
De kist met stoffelijke resten van soldaat Derks bij de laatste rustplaats. (Defensie)
De kist met stoffelijke resten van soldaat Derks bij de laatste rustplaats. (Defensie)

Op het Militaire Ereveld Grebbeberg zijn donderdag twee militairen begraven die in de meidagen van 1940 om het leven kwamen. Aankomende dinsdag wordt dienstplichtig sergeant Jan Molhoek ook nog op het militaire ereveld herbegraven. Ook hij kwam in mei 1940 om bij gevechtshandelingen. Dat meldt Defensie.

De stoffelijke resten van de twee omgekomen militairen werden donderdag door leden van het 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot naar hun laatste rustplaats gedragen, in aanwezigheid van nabestaanden. Dinsdag volgt voor sergeant Molhoek eenzelfde ceremonie.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) verzorgde de herbegrafenis in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting.

De drie militairen

Sergeant Pierre Clevis

Dienstplichtig sergeant Pierre Clevis was bakker. In april 1939 werd hij opgeroepen vanwege de mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten. In mei 1940 diende hij bij de 3e compagnie, 2e bataljon van het 26e Regiment Infanterie. Zijn eenheid bemande kazematten en stellingen bij Katwijk aan de Maas. Op 10 mei 1940 sneuvelde Clevis bij kazemat S 115, toen die een tweede voltreffer kreeg. Hij werd voor dapperheid postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Soldaat Johannes Derks

Dienstplichtig soldaat Johannes Derks was rozenkweker. Hij werd in april 1939 gemobiliseerd en diende bij de 2e compagnie, 3e bataljon, 26 Regiment Infanterie. Evenals Pierre Clevis, was Derks verantwoordelijk voor de verdediging van de Maas. Zijn sectie bemande kazemat 141, bij Grubbenvorst. Hij sneuvelde tijdens de gevechten op 10 mei 1940, toen Duitse troepen de Maas overschreden.

Jan Molhoek (1916 - 1940) - Defensie
Jan Molhoek (1916 – 1940) – Defensie
Sergeant Jan Molhoek

Dienstplichtig sergeant Jan Molhoek uit Oisterwijk werd in juni 1939 gemobiliseerd. In mei 1940 diende hij bij de Mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van 17 Regiment Infanterie. Hij was gelegerd aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel. Er werd hard gevochten met zware verliezen tot gevolg. Op 12 mei 1940 waren de Nederlandse troepen op de terugtochtroute via Moergestel. Jan Molhoek sneuvelde toen de voertuigen van zijn eenheid door Duitse jachtvliegtuigen aan de Oisterwijksebaan bij Moergestel werden beschoten.


Pierre Clevis en soldaat Grad Derks lagen eerder begraven bij de kerk van Broekhuizenvorst. De overplaatsing naar Militaire Ereveld Grebbeberg vond plaats op verzoek van hun familie.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×