Dark
Light

Minitel bestaat niet meer

1 minuut leestijd

Minitel-toestel uit 1982 – Foto: CC
Zaterdag heeft France Telecom een einde gemaakt aan Minitel, een Frans netwerk dat gebruik maakte van de telefoonlijn en een soort interactief teletekst was. De dienst kan gezien worden als een voorloper van het moderne internet.

Minitel werd in 1982 ingesteld en heeft dus dertig jaar bestaan. In Nederland werd de dienst onder de namen Viditel en Videotex geïntroduceerd. Anders dan in Frankrijk werd de dienst in Nederland echter geen succes.

In Frankrijk heeft Minitel lang dienst gedaan. Dat de dienst zo populair werd kwam onder meerdoordat er miljoenen Minitel-toestellen gratis werden verspreid. Fransen konden inbellen op de dienst en dan bijvoorbeeld telefoonnummers opzoeken. Maar later konden via de dienst ook artikelen besteld worden en er kon bijvoorbeeld ge-chat worden.

De toename van het aantal mensen met breedbandinternet zorgde er uiteindelijk echter voor dat France Telecom besloot de stekker uit Minitel te trekken. Het is de bedoeling dat de Fransen hun Minitel-toestellen zodat ze gerecycled kunnen worden. Verwacht wordt echter dat veel Fransen hun toestel als een soort nostalgisch object willen bewaren.

Lees ook: Pre-internet in de polder

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Ruim 49.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Zelfde rubriek