De kalkoen, een vreemde vogel

/
1 minuut leestijd
Kalkoen (CC0 - Pixabay - RitaE)
Kalkoen (CC0 - Pixabay - RitaE)

Tijdens Thanksgiving (dankzeggingsdag) eet men in de Verenigde Staten en Canada traditiegetrouw kalkoen. Deze vogel uit de familie van hoenderachtigen heeft verschillende namen. Voor veel mensen was namelijk lang onduidelijk waar de vogel precies vandaan kwam.

De Nederlandse naam kalkoen is bijvoorbeeld afkomstig van de benaming Calicut-hoen. In onze contreien was men er namelijk van overtuigd dat het dier afkomstig was uit de stad Calcutta in India. De Fransen dachten ook dat het dier uit India kwam en noemden de vogel daarom ‘poule dinde’ (Indiase kip).

De Engelsen hadden weer een andere lezing. Zij dachten dat de vogel uit Turkije kwam. Het dier is bij hen daarom bekend als een ’turkey’. In werkelijkheid is de kalkoen een echte Amerikaanse vogel. Oorspronkelijk komt hij uit Mexico.

Het eerste Thanksgiving feest dat in 1621 werd gehouden – Jean Leon Gerome Ferris

Thanksgiving

In Amerika en Canada wordt tijdens Thanksgiving kalkoen gegeten. Met die traditie wordt herdacht dat de Wampanoah-indianen de eerste kolonisten in de Nieuwe Wereld aan het begin van de zeventiende eeuw redden van de hongerdood. De indianen leerden deze kolonisten jagen en vissen en lieten ze zien hoe er maïs verbouwd moest worden. De levensomstandigheden van de kolonisten werden hierdoor flink verbeterd.

Het jaarlijkse Thanksgiving herinnert hier nog aan. Dit feest wordt al sinds 1621 gevierd toen de kolonisten en de indianen gemeenschappelijk een oogstfeest vierden.

Lees ook: Thanksgiving Day, dankzeggingsdag sinds 1621
Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: Amerika – Een kleine geschiedenis

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Thanksgiving Day, dankzeggingsdag sinds 1621

Hierna verschenen

Boontje komt om zijn loontje