Mississippi stemt eindelijk in met afschaffing slavernij

/

Het klinkt bizar, maar toch is het waar. De Amerikaanse staat Mississippi is pas deze maand officieel akkoord gegaan met de afschaffing van de slavernij.

Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln in de film ‘Lincoln’
In Amerika wordt de laatste tijd veel gesproken over het slavernijverleden naar aanleiding van de film Lincoln van Steven Spielberg.

Deze film vertelt het verhaal van de Amerikaanse president Abraham Lincoln die regeerde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De president was een groot tegenstander van de slavernij en wilde een dertiende amendement laten toevoegen aan de grondwet, om zo een einde te maken aan de slavernij. Dit gebeurde uiteindelijk in 1865.

Het duurde hierna nog geruime tijd voordat alle staten het amendement hadden geratificeerd. Mississippi deed dit in 1995 als allerlaatste. In de negentiende eeuw had de zuidelijke staat, een fel voorstander van slavernij, tegen het amendement gestemd. Dit maakte destijds echter weinig uit omdat voldoende andere staten wel instemden met het amendement en de benodigde tweederde meerderheid gewoon werd behaald.

Halverwege de jaren negentig besloot Mississippi het amendement alsnog te ratificeren. Kennelijk vergat men dit echter door te geven bij de federale overheid waardoor de staat officieel nog altijd te boek stond als tegenstander van het amendement.

De zaak kwam onlangs aan het rollen nadat een professor de film Lincoln had gezien. Op internet ging hij op zoek naar informatie over de ratificatie van het amendement door de verschillende staten en toen bleek dus dat Mississippi officieel nog niet had ingestemd. De ratificatie is inmiddels wel doorgestuurd naar het Nationale Archief van de Verenigde Staten, waardoor de procedure nu officieel is voltooid.

Artikelen over de slavernij op Historiek

Bekijk meer over:

Nieuws, Slavernij

Categorieën

Vorige verhaal

John Brown (1800-1859) – Amerikaanse abolitionist

Volgende verhaal

Maria Susanna du Plessis (1739-1795) – Plantagehoudster

Onze belangrijkste rubrieken: