Dark
Light

John Wilkes Booth (1838-1865) – Moordenaar van Abraham Lincoln

Auteur:
1 minuut leestijd

Amerikaans acteur die bekend werd als de moordenaar van Abraham Lincoln. Booth had Engelse ouders die 1821 emigreerden naar de Verenigde Staten. John Wilkes Booth werd geboren in Maryland.

Booth pleegde de moord op de Amerikaanse president Abraham Lincoln op Goede Vrijdag van het jaar 1865. Een week daarvoor had de zuidelijke generaal Robert E. Lee zich overgegeven aan de generaal van de Unie: Ulysses S. Grant.

De moord

Booth was een zuidelijke activist en had het vermoedelijk niet kunnen verkroppen dat de zuidelijke generaal zich over had moeten geven. Hij vermoordde Abraham Lincoln op 14 april 1865 tijdens een voorstelling in het Ford’s Theatre in Washington. De moordenaar wist de presidentiële loge te bereiken doordat hij had als acteur voldoende privileges had. Bovendien was de eigenaar van de schouwburg een vriend van hem.

Van achteren schoot hij Lincoln in het hoofd. Volgens sommigen schreeuwde hij op dat moment ‘Sic semper tyrannis’, een Latijnse tekst die Brutus sprak toen hij Julius Caesar vermoordde en zoveel betekent als ‘zo vergaat het tirannen altijd’. Lincoln overleed een dag na de aanslag aan zijn verwondingen.

Klopjacht

Wanted: John Wiles BoothNa de moord weet Booth te ontkomen. Hij springt van het balkon, breekt zijn been, maar weet wel uit handen van zijn achtervolgers te blijven. Dokter Samuel Mudd behandelt hem aan zijn gebroken been. Hiervoor wordt hij later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Twaalf dagen na de moord (26 april 1865) wordt Booth alsnog gevonden. Leden van de cavalerie treffen hem in een tabaksschuur in Virginia. De moordenaar weigert zich over te geven, waarop de sergeant van de cavaleristen het bevel geeft de schuur in brand te steken. Als Booth op de vlucht slaat voor de vlammen, wordt hij neergeschoten.

De vrouw van voormalig Brits premier Tony Blair, Cherie Blair Booth, is een verre nazaat van de moordenaar van Lincoln.

Moord op Abraham Lincoln
Moord op Abraham Lincoln
×