Moderne mens verwant aan ‘homo denisova’

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Leipzig zijn er in geslaagd het volledige genoom van de zogenaamde homo denisova te reconstrueren.

Kies van de homo denisova – Foto: Max Planck Instituut
In 2008 werden in een Siberische grot resten gevonden van een tot dan toe onbekende menssoort. Twee jaar later stelden onderzoekers al vast dat deze menssensoort qua dna-profiel veel weg had van de homo floresiensis (floresmens), een Aziatische mensensoort die in 2003 werd ontdekt. De homo denisova, vernoemd naar de grot waarin de resten werden gevonden, leefde volgens wetenschappers gedurende een lange periode tegelijkertijd met de moderne mens én de neanderthaler.

In de grot werden in 2008 slechts een deel van een vinger en een verstandskies van de homo denisova gevonden. Niet veel, maar wetenschappers zijn er nu toch in geslaagd het volledige genoom van deze mens in kaart te brengen. De gevonden resten blijken van een vrouw te zijn geweest en die vrouw had bruine ogen, bruin haar en een donkere huid.

De wetenschappers hebben het genoom van de vrouw vergeleken met dat van Neanderthalers en elf moderne mensen. De zogenaamde ‘Denisova-vrouw’ blijkt ongeveer evenveel verwant te zijn aan de moderne mens als aan de Neanderthalers.

- advertentie -

Volgens de wetenschappers van het Max Planck Instituut heeft de homo denisova ook dna uigewisseld met de moderne mens. Zo’n drie procent van de genen van de mensen die vandaag de dag in Papoea Nieuw Guinea wonen, blijken afkomstig te zijn van de homo denisova.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Science.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: