Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Neanderthalers

Artikelen over de neanderthaler (Homo neanderthalensis), een uitgestorven mensensoort. In Azië verdwenen de neanderthalers ongeveer 50.000 jaar geleden, in Europa ongeveer 32-34.000 jaar geleden, dit met uitzondering van de zuidelijke randen van het Iberisch schiereiland.
Schedel van een neanderthaler die in 1886 in Spy (België) is gevonden - cc

Lanaken heeft neanderthaler-site

In het gebied zijn tijdens verschillende archeologische opgravingscampagnes tussen 1998 en 2003 resten gevonden van minsten vijf, mogelijk zeven, neanderthalerkampementen. De vondsten waren uniek en bewijzen de oude bewoning van het gebied.
Sabeltandtijger (Remie Bakker / RMO)

IJstijd keert even terug in Leiden

De IJstijd was een hele belangrijke tijd voor de geschiedenis van de huidige mens. De moderne mens kwam toen immers voor het eerst naar Europa toe. Er werd in die periode niet echt op ijs en sneeuw geleefd. Men moet zich eerder voorstellen dat het bestaan zich afspeelde op een bevroren toendra waar het weer bar kon zijn en de

De invloedrijkste archeoloog van Nederland

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft deze week twee hoogleraren beloond met de Prijs Akademiehoogleraren. Een van die hoogleraren is Wil Roebroeks, volgens de jury de invloedrijkste archeoloog van Nederland.
Replica van een grotschildering in de Altamira-grot in Cantabrië, Museo Arqueológico Nacional (Publiek Domein - wiki)

Spaanse grotschilderingen oudste ter wereld

Wetenschappers hebben grotschilderingen in Spanje onderzocht en stellen dat elf van de schilderingen tot de oudste ter wereld behoren. Eén schildering zou zelfs 40.800 jaar oud zijn, dat is 15.000 jaar ouder dan tot nu toe werd gedacht.
Vuur (cc0 - Pixabay - Alexas_Fotos)

‘Vuur kwam later naar Europa dan gedacht’

Vroege mensachtigen hebben volgens twee wetenschappers honderdduizenden jaren in Europa gewoond zonder dat ze de kunst van het vuur beheersten. Opvallend nieuws, want tot op heden ging men er van uit dat de kolonisatie van Europa alleen mogelijk was omdat de mens toen al met vuur wist om te gaan.

Urker schedels eindelijk terug op Urk

Na 133 jaar zijn zes schedels die in 1877 werden ontvreemd van een kerkhof op Urk, teruggekeerd naar het dorp. De schedels bevonden zich jarenlang in het archief van het Universiteitsmuseum van Utrecht. In 1877 werden ze gestolen van het Urker kerkhof door de Hilversumse huisarts Van Hengel. Deze verkocht ze vervolgens aan de Utrechtse hoogleraar biologie Pieter Harting (1812-1885)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie