Dark
Light

Mulat – Betekenis en herkomst

Auteur:
1 minuut leestijd
Achttiende-eeuws schilderij van Miguel Cabrera met als onderschrift: "Uit een zwarte en een Spaanse komt een mulat voort".
Achttiende-eeuws schilderij van Miguel Cabrera met als onderschrift: "Uit een zwarte en een Spaanse komt een mulat voort".

Mulat is een oude benaming voor personen met een gemengde etnische achtergrond. Meestal gaat het om personen met een Europese én een Afrikaanse voorouder. Woordenboek Vandale heeft het kortweg over:

…afstammeling van een zwarte en een blanke ouder.

Mulat is een leenwoord uit het Portugees en Spaans. Het woord mulato werd daar lange tijd ook gebruikt als aanduiding voor personen met een zwarte en een blanke ouder, in ons taalgebied vroeger ook wel aangeduid als ‘halfbloed’. Deze laatste term is inmiddels in onbruik geraakt. Het mediterrane woord mulat zou zijn afgeleid van het woord mulo (muilezel, muildier).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×