Dark
Light

Secutor – Gladiator in het oude Rome

De achtervolger
Auteur:
1 minuut leestijd
Secutor
Secutor (CC BY 2.5 - Kleuske - wiki)

De secutor was een gladiator-type uit de Romeinse tijd. Deze gladiator werd in de arena vaak gekoppeld aan de retiarius of ‘nettenman’ waardoor hij ook wel bekendstond als de contraretiarius.

Beeldje van een secutor
Beeldje van een secutor (CC BY-SA 3.0 – BS Thurner Hof – wiki)
Als wapen had de secutor een kort zwaard en als backup een dolk. Verder droeg hij een helm die het volledige gezicht bedekte en slechts een klein kijkgat had. Verder had de gladiator ter bescherming een vrij groot, rechthoekig, licht gebogen houten schild in zijn hand (scutum).

De gladiator werd speciaal getraind voor gevechten met de retiarius die probeerde zijn tegenstander met een drietand en verzwaard net te overmeesteren. De helm van de secutor was hierdoor vrij rond, om te voorkomen dat het net ergens aan kon blijven haken. In de arena probeerde de secutor de retiarius vaak te overmeesteren door deze snel te achtervolgen. Snelheid was ook geboden, aangezien het gesloten gezichtsmasker ademen lastig maakte. De gladiator dankt zijn naam aan zijn tactiek in de arena. Secutor betekent namelijk ‘achtervolger’.

Boek: Gladiatoren. Volksvermaak in het Colosseum

Bronnen

-Gladiator. The Roman fighters manual – Philip Matyszak (Thames & Hudson, 2011) p.78
-https://www.britannica.com/sports/gladiator
×