Dark
Light

Museum: Dodenmasker Toetanchamon toch beschadigd

Auteur:
1 minuut leestijd
Dodenmasker van Toetanchamon - cc
Dodenmasker van Toetanchamon - cc

Afgelopen vrijdag werd het nog ontkend, maar nu heeft het Egptisch Museum in Caïro toch erkend dat de baard van het dodenmasker van Toetanchamon enige tijd geleden afbrak en met lijm weer werd teruggezet.

Volgens het museum is de schade die bij de restauratie werd toegebracht, echter nog wel te herstellen.

In de media kwamen recent drie restauratoren van het museum aan het woord die aangaven dat de baard van het beeld was afgebroken. Hoe dit precies is gebeurd is niet helemaal duidelijk. De restauratoren hebben hier verschillende lezingen over. Een zegt bijvoorbeeld dat de baard spontaan van het beeld afviel en een ander beweert dat dit gebeurde tijdens het schoonmaken van de vitrine.

Epoxyhars

De baard blijkt in ieder geval met sneldrogende epoxyhars weer aan het beeld te zijn bevestigd. Dat het Egyptisch Museum aanvankelijk ontkende dat er iets met de baard was gebeurd, was opvallend omdat op foto’s van het dodenmasker duidelijk een klodder van deze lijmachtige substantie te zien was.

De baard heeft overigens niet altijd aan het beeld vastgezeten. Het Egyptisch Museum ontving het dodenmasker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 zou de baard er weer aan bevestigd zijn.

×