Dark
Light

Museum Nairac brengt oorlog dichterbij

Auteur:
1 minuut leestijd
Fotomontage - Militairen in Barneveld
Fotomontage - Militairen in Barneveld

Fotomontage - Militairen in Barneveld
Fotomontage – Militairen in Barneveld
In Museum Nairac is onder de titel De oorlog dichterbij vanaf zaterdag een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. Een hoofdrol is weggelegd voor enkele bijzondere fotomontages.


Fotomontage - Militairen in Barneveld
Fotomontage – Militairen in Barneveld
Aan de hand van deze fotomontages worden de gebeurtenissen die zich in de periode 1939-1945 in Barneveld afspeelden, in beeld gebracht. Tientallen andere afbeeldingen, voorwerpen, films en geluid ondersteunen het verhaal van de gemeente in oorlogstijd.

Zo wordt het verhaal verteld van de strijd van de huzaren tegen de oprukkende Duitse legers, de beschieting van Barneveld in mei 1940, de Joodse ‘Barneveldgroep’, de belangrijke rol van Barneveld als ‘haard van verzet’, maar ook het dagelijks leven tijdens die moeilijke jaren en tenslotte de bevrijding van alle dorpen in de gemeente.

‘Om de hoek’

Tegelijkertijd verschijnt het boek De oorlog dichterbij. Beelden van toen gevangen in foto’s van nu, waarin schrijver Gerjan Crebolder en vormgeefster Berdien Brons de gebeurtenissen van toen, niet zeventig jaar geleden, maar als het ware ‘om de hoek’ laten plaats vinden.

De tentoonstelling is van 22 februari tot en met 14 juni 2014 te bezichtigen.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×