Mythologische prinses op nieuwe eurobiljetten

De ontvoering van Europa – Rembrandt, 1632

De Europese Centrale Bank heeft nieuwe eurobiljetten laten ontwerpen. Bekend was al dat op de nieuwe biljetten de beeltenis van de Griekse mythologische prinses Europa als hologram zou worden geplaatst. Deze week zijn afbeeldingen van de nieuwe biljetten vrijgegeven.

Afb: Europese Centrale Bank

Dat er gekozen is voor een afbeelding van de mythologische prinses Europa is op zich niet zo vreemd, omdat het continent haar naam draagt. Aangezien er de laatste tijd vaak gesproken is over een zogenaamde grexit, waarbij Griekenland uit de euro zou stappen, is de keus wel weer opvallend. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat er een nieuwe serie wordt geïntroduceerd. De nieuwe biljetten worden vanaf komend voorjaar uitgegeven.


Zeus en Europa

In de Griekse mythologie was Europa een Fenicische prinses. Meestal wordt gezegd dat ze de dochter was van het koningspaar Agenor en Telephassa. Toen de prinses op een dag met wat vriendinnen bloemen aan het plukken was in een weiland bij de oceaan, viel het oog van de oppergod Zeus op de prinses.

- advertentie -

De oppergod was al snel verkocht en bedacht een list om haar te veroveren. Hij veranderde zichzelf in een stier. Toen Europa en haar vriendinnen de stier in het weiland zagen staan werden ze nieuwsgierig en besloten ze naar het toe te lopen. Aangezien het dier erg rustig was, besloot Europa zelfs op zijn rug te gaan zitten. De stier, Zeus dus, zette het vervolgens op een lopen en rende naar de zee. Europa durfde de stier hierna niet los te laten, uit angst dat ze zou verdrinken.

Nadat de stier op het eiland Kreta was aangekomen maakte Zeus zich eindelijk aan de prinses bekend. Europa schonk de oppergod hierna drie kinderen: Minos, Rhadamantus en Sarpedon.

De familie van Europa wachtte in de tussentijd tevergeefs op haar terugkeer. Haar broer Cadmus werd het wachten op een dag zat en besloot haar te gaan zoeken. Hij vond haar nooit maar durfde zijn vader met dat bericht niet onder ogen te komen. Hij stichtte daarop in Griekenland de stad Thebe.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: