‘Nazi-oma’ alsnog de gevangenis in

De 89-jarige Ursula Haverbeck-Wetzel, die in de Duitse pers bekend is komen te staan als de “nazi-oma”, gaat alsnog de gevangenis in. De Duitse is al verschillende keren veroordeeld vanwege Holocaust-ontkenning. Vorige week woensdag moest ze zich voor het uitzitten van een celstraf in Bielefeld melden. Haverbeck kwam echter niet opdagen. Nu is de Duitse alsnog opgepakt.

Aanvankelijk dacht men dat de veroordeelde Holocaust-ontkenner gevlucht was, ook omdat de post zich bij haar thuis in Vlotho opstapelde. Uiteindelijk bleek ze echter gewoon thuis te zijn. Ze is gearresteerd en onmiddellijk overgebracht naar de gevangenis.

Ursula Haverbeck was ooit voorzitster van het extreem-rechts centrum Collegium Humanum dat onder meer nazi-propaganda verspreidde. Ze is verschillende keren veroordeeld vanwege het ontkennen van de Holocaust. Tot nu toe zat Haverbeck echter nooit echt in de gevangenis. Tijdens een rechtszaak in 2015, stelde Haverbeck dat nooit officieel bewezen is dat Auschwitz een vernietigingskamp was. Volgens haar was Auschwitz in werkelijkheid ‘slechts’ een werkkamp. Haverbeck schreef in het verleden ook voor het extreemrechtse blad Stimme des Reiches.

In Duitsland is het ontkennen van de Holocaust strafbaar.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: