Necropool / Necropolis – Stad van de doden

Een necropool of necropolis is een begrip dat we vooral kennen uit de oudheid. Het slaat grote begraafplaatsen die ook wel bekend stonden als dodensteden. Soms was de necropool een grotendeels nagebouwde stad, compleet met straten en steegjes. De oudst bekende necropolis dateert uit 2500 jaar voor Christus en is gevonden op Malta.

Het woord necropolis is afkomstig uit het Grieks en betekent zoveel als “stad van de doden”, “dodenstad” of “lijkenstad”. Necropolen zijn onder meer aangetroffen in het oude Egypte, rond Memphis en Thebe, en in Italië (Cerveteri, Ostia, Rome).

Ook interessant: Hoe de dood uit het Westen verdween


Archiefstukken:

 • Arrogantie is van alle tijden

  Arrogantie is van alle tijden

  Van de tegenwoordige prima donna’s is zangeres Maria Carey wellicht de grootste. Soms wil ze konijnen en kittens in haar kleedkamer hebben, altijd moet er voldoende voorraad Evian-bronwater zijn, evenals … Lees verder »
 • Kleding uit het Behouden Huys

  Kleding uit het Behouden Huys

  Veel Nederlanders zagen enige tijd geleden de 3D speelfilm die Reinout Oerlemans maakte over de beroemde overwintering in het Behouden Huijs. In de zomer van 1596 vertrokken twee schepen uit … Lees verder »
 • De rede, ‘bron van geluk voor iedereen’

  De rede, ‘bron van geluk voor iedereen’

  Het was de bedoeling dat alles wat herinnerde aan Adriaan Koerbagh (1633-1669) voorgoed van de aardbodem zou verdwijnen. In 1668 werd hij wegens godslastering veroordeeld tot tien jaar rasphuis in … Lees verder »
 • Koninklijke asperges

  Koninklijke asperges

  Op het afscheidsdiner van prinses Beatrix waren alle bevriende koningshuizen uitgenodigd. Hun aankomst fonkelde van diamanten en saffieren. Fotografen schitterden met flitslichten. En wat stond er op het menu? Brabantse … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister