BoekenBoeken

Nederlander vindt zeldzame Romeinse munt

Een amateur-archeoloog blijkt drie jaar geleden een zeer zeldzame Romeinse munt te hebben gevonden. De Nederlander, Bux Westhoven uit Stein, deed zijn ontdekking in de tuin van een Romeinse villa in de buurt van Stein.

Op de munt die hij vond is een portret van keizer Septimius Severus (145-211) te zien. Op de andere zijde staan twee centauren (half mens, half paard) afgebeeld.

Omdat de munt erg zeldzaam is was lange tijd niet bekend om wat voor munt het precies ging. Bij het oudheidkundig museum in Berlijn wist men de vinder echter te vertellen hoe bijzonder de vondst was. Er blijkt slechts één ander exemplaar van bekend te zijn en die ligt in het Pergamonmuseum in Berlijn.

De koperen munt heeft een doorsnede van vier centimeter en is geslagen in Turkije. Volgens een conservator van het Geldmuseum in Utrecht was de munt bedoeld voor lokaal gebruik en zijn er daarom in Nederland niet eerder exemplaren van gevonden. De bijzondere munt ligt momenteel in een kluis bij een antiekgalerie in de Amerikaanse staat New Jersey.

- advertentie -

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱