/

‘Nep-Karel Appel werd gemaakt door Jon Marten’

Het vroege werk van Karel Appel (AVRO)
Het vroege werk van Karel Appel (AVRO)

Het werk van Karel Appel dat recent werd ontdekt in het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, is niet door Karel Appel gemaakt maar door de kunstenaar Jon Marten. Laatstgenoemde heeft dat gezegd in de talkshow Van Liempt Live op RTL Z.

In de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch was begin deze maand te zien hoe een gast een beschilderd stuk hout presenteerde aan expert Richard ter Borg. Die verklaarde dat hem om een heel vroeg reliëf ging van de beroemde kunstenaar Karel Appel. De eigenaren zouden het werk mogelijk zelfs van de kunstenaar zelf hebben gekocht, voor 5 gulden. Richard ter Borg schatte de waarde van het reliëf op een bedrag tussen de 20.000 en 25.000 euro.

In de talkshow Van Liempt Live kwamen eerder al drie experts aan het woord die de claim van het programma betwistten. Ze wezen er onder meer op dat Appel destijds helemaal niet werkte met gegutst hout en ook zou het bedrag waarvoor het werk werd verkocht veel te hoog zijn.

Geïnspireerd

Dinsdag vertelde de 81-jarige kunstenaar Jon Marten bij RTL Z dat hij de maker is van het werk. Hij zou het begin jaren zeventig hebben gemaakt en liet zich wel inspireren door Karel Appel.

De waarde van de zogenaamde Karel Appel werd in Tussen Kunst en Kitsch geschat op ruim 20.000 euro. Wat het werk nu waard is, is niet bekend.

Het televisieprogramma heeft laten weten het te betreuren dat er twijfel is ontstaan over de beoordeling van het reliëf. Het gaat het reliëf laten onderzoeken door de Karel Appel Foundation.

Boek: Tussen kunst en kitsch. 101 ontdekkingen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: