Dark
Light

Nomen est omen: Lodewijk de Twister (1289-1316)

Hoe Jan met de Kaak, Wladslaus Spillebeen, Johanna de Waanzinnige en 47 andere vorsten aan hun bijzondere bijnaam kwamen
3 minuten leestijd
Lodewijk neemt een boek in ontvangst over zijn overgrootvader Lodewijk de Heilige.
Lodewijk neemt een boek in ontvangst over zijn overgrootvader Lodewijk de Heilige.
Karel de Grote, Lodewijk de Zonnekoning en Ivan de Verschrikkelijke kent iedereen wel, maar er zijn nog veel meer heersers met opvallende bijnamen – en die zijn meestal een stuk vermakelijker én veelzeggender dan de bijnamen van deze grootheden. Bart Funnekotter dook de geschiedenis in en selecteerde de vijftig vorsten met de meest in het oog springende bijnamen. Wat waren de helden- of schurkendaden die ertoe leidden dat zij als ‘de Redder’, ‘Korte Maillot’, ‘de Gorilla’, ‘de Impotente’, ‘de Wolvin’, ‘de Sterke’, ‘met de Kaak’ en ‘met de Afgesneden Neus’ door het leven gingen? Nomen est omen is al twee jaar een veelgelezen rubriek op de Achterpagina van NRC. Nu zijn alle afleveringen verzameld in een geïllustreerde bundel, voorzien van een inleiding waarin Funnekotter beschrijft hoe heersers hun bijnaam kregen: waren daar hun aanbidders of juist hun vijanden verantwoordelijk voor?


Lodewijk X de Twister (1289-1316)

Laten we wel zijn: als jouw partner de hele tijd met iedereen ruziemaakte, dan ging jij toch ook op zoek naar vertier buitenshuis? Margaretha van Bourgondië, de vrouw van Lodewijk X, deed dat in ieder geval wel – en het zou haar slecht bekomen. Niet onverwacht natuurlijk, als je man bekendstaat om zijn korte lontje.

‘Hij schafte de slavernij en het lijfeigenschap af en liet de joden, die door zijn vader Frankrijk uit waren gezet, het land weer in’

Lodewijk was koning van Navarra (vanaf 1305) en koning van Frankrijk (vanaf 1315) en is de geschiedenis ingegaan als Louis le Hutin – Lodewijk de Twister (of Woelzieke, of Ruziezoeker). In 1314 was hij het slachtoffer van wat de ‘Affaire de la tour de Nesle’ is gaan heten. In deze toren zouden niet alleen zijn vrouw, maar ook de echtgenotes van zijn broers Filips en Karel hebben deelgenomen aan seksfeesten met woest aantrekkelijke Normandische ridders.

Het schandaal kwam uit toen twee van deze koene minnaars zich in het openbaar vertoonden met snuisterijen die door de koningin van Engeland cadeau waren gedaan aan de dames. Koning Filips IV, de vader van de bedonderde zoons, liet de ridders schaduwen en zo werd duidelijk dat zijn schoondochters deelnamen aan orgiën in de Parijse wachttoren van Nesle. De betrokken mannen werden prompt geëxecuteerd; de vrouwen kaalgeschoren in het cachot gesmeten.

Lodewijk X wordt gekroond. Naast hem zijn tweede vrouw, Clementia van Hongarije.
Lodewijk X wordt gekroond. Naast hem zijn tweede vrouw, Clementia van Hongarije.
Lodewijk volgde een jaar later zijn vader op, terwijl vrouwlief nog in het gevang zat. Stomtoevallig overleed ze een paar weken later, zodat de jonge koning kon hertrouwen. Margaretha’s dochter werd van de erfopvolging uitgesloten, omdat men twijfelde of ze wel echt het kind van Lodewijk was.

De tiende Lodewijk ging na zijn troonsbestijging voortvarend van start. Hij schafte de slavernij en het lijfeigenschap af en liet de joden, die door zijn vader Frankrijk uit waren gezet, het land weer in. Die daden hadden hem tegenwoordig ongetwijfeld de bijnaam ‘de Grote’ opgeleverd, maar de veertiende eeuw was een andere tijd.

Lodewijk dankt zijn bijnaam namelijk aan zijn omgang met de adel van Frankrijk. Die was al ontevreden met het hervormingsbeleid van zijn vader Filips, maar keerde zich openlijk tegen de nieuwe vorst toen hij hun machtspositie verder aantastte.

Nomen est omen - Bart Funnekotter
Nomen est omen – Bart Funnekotter
Lodewijks oom maakte van deze gelegenheid gebruik om de kersverse koning op te zetten tegen een raadgever van zijn vader, Enguerrand de Marigny. Die werd eerst aangeklaagd voor corruptie, maar daarvoor wilde Lodewijk hem slechts verbannen. Toen volgde een aanklacht voor tovenarij, waarop Lodewijk alsnog de doodstraf uitdeelde.

Met zo veel stress is het niet gek dat de koning behoefte had aan ontspanning. Die vond hij in het tennisspel, of jeu de paume, zoals het toen heette. In juni 1316 speelde hij in Vincennes een uitputtend potje, waarna hij zijn dorst leste met grote hoeveelheden ijskoude wijn. Deze drank viel slecht. De Twister stierf op 5 juni aan pleuritis, oftewel een longontsteking. Dat er ook gefluisterd werd over vergiftiging, zal geen verbazing wekken.

Boek: Nomen est omen – Bart Funnekotter

×