Dark
Light

Novice en noviciaat – Betekenis van de begrippen

Nieuwelingen in het klooster
Auteur:
1 minuut leestijd
Novice en noviciaat - Abdij van Fontenay (CC BY-SA 4.0 - Marc Ryckaert)
Novice en noviciaat - Abdij van Fontenay (CC BY-SA 4.0 - Marc Ryckaert)

Wie tot het klooster toetreedt begint daar als novice, als nieuweling. De gelovige maakt daar een soort proeftijd door, van doorgaans minimaal een jaar, waarbij de persoon wordt ingeleid in het religieuze leven. Zowel mannelijke als vrouwelijke nieuwelingen worden novices genoemd.

De novicen worden in deze geestelijke leertijd begeleid door een novicenmeester. De nieuwelingen studeren in deze periode intensief, bidden veel, leren leven in de communie, verdiepen hun relatie met God en bereiden zich voor op het leven als kloosterling.

Deze leertijd wordt het noviciaat genoemd. Ook het gebouw waar de novices samenkomen wordt zo genoemd. Als de novice volgens de abt, het hoofd van de kloosterorde, bekwaam genoeg is, vraagt deze of de persoon in kwestie monnik of non wil worden. De novice legt daarbij verschillende kloostergeloften af. Bij de jezuïeten duurt het noviciaat altijd twee jaar.

Boek: De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden

Bronnen â–¼

-http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/Novice/Default.aspx
-http://www.heiligen.net/wb/noviciaat.php
-https://www.erfgoedkloosterleven.nl/kloosterleven/leven.html

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×