Dark
Light

Oleftalsperre – Stuwdam in de Eifel

Auteur:
1 minuut leestijd
Oleftalsperre, zicht op het stuwmeer (Foto Historiek)
Oleftalsperre, zicht op het stuwmeer (Foto Historiek)

In het Hellenthal, aan de rand van Nationaal Park Eifel, bevindt zich de Oleftalsperre, één van de grootste stuwmeren van Duitsland. Het reservoir bevat ongeveer twintig miljoen kubieke meter water en wordt gevoed door de rivier de Olef, een zijrivier van de Urft die zowel door Belgisch als Duits grondgebied stroomt.

De Oleftalsperre is tussen 1954 en 1959 gebouwd en in de jaren zestig nog op verschillende plekken versterkt. In 1965 werd het dal voor het eerst volledig met water gevuld. Sinds die tijd is de dam dus officieel in gebruik. In de jaren tachtig is de dam nog wel op verschillende punten versterkt.

De dam beschermt de omliggende gemeenten tegen hoogwater en wordt gebruikt voor drinkwaterwinning. Het stuwmeer is volledig door bossen omringd.

Oleftalsperre. De dam (Foto Historiek)
Oleftalsperre. De dam (Foto Historiek)

Bezoek

De Oleftalsperre is populair bij toeristen. Vanaf een bij de dam gelegen parkeerplaats is de constructie gratis te bezoeken. Na een korte, steile klim bereikt men de top van de dam. Deze is te bewandelen. Vanaf de Oleftalsperre heeft men een goed zicht op het stuwmeer en het Hellenthal. Omdat het stuwmeer gebruikt wordt voor de drinkwaterwinning is zwemmen in het meer verboden. Wel kan men om het meer heen wandelen of fietsen (tocht van circa 13 kilometer) en op sommige plekken mag met vergunning gevist worden.

Boek: Eifel-Moezel

×