Olympia: Leni Riefenstahl en de Olympische Spelen van 1936

Fest der Völker & Fest der Schönheit

XI olympiade in BerlijnDe Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn. Cineaste Leni Riefenstahl kreeg opdracht van het nazi-regime om een film van het internationale sportevenement te maken. Deze film, Olympia, verscheen in 1938 in twee delen: Fest der Völker en Fest der Schönheit.

De nazi’s gebruikten de Olympische Spelen om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen. Ook de film van Leni Riefenstahl werd ingezet voor propaganda-doeleinden. In de film zijn veelvuldig vlaggen met hakenkruisen en beelden van Adolf Hitler te zien. Riefenstahl werd later bekritiseerd omdat ze een typische nazi-film zou hebben gemaakt. De cineaste, die ook een film maakte over een NSDAP-partijdag in Neurenberg, gaf altijd aan niet geïnteresseerd te zijn geweest in politiek. Ze had alleen maar mooie films willen maken. Riefenstahl beweerde zelfs enigszins in conflict te zijn gekomen met het nazi-regime raakte omdat ze ook beelden van de overwinning van zwarte sporters toonde.

- advertentie -

Olympia – Fest der Völker (1936)
Olympia – Das Fest der Schönheit (1936)
Bekijk ook: 1936 – De Olympische Spelen van Adolf Hitler
Meer Olympische Spelen
…en: Sportgeschiedenis
Boek: Leni Riefenstahl. De macht van het beeld, de onmacht van het woord

Meer historische video’s

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: