Feyenoorder bedacht scheldwoord ‘hondelul’

De scheldnaam ‘hondelul’ is in de wereld geholpen door de rechtsachter Piet Romeijn van Feyenoord. Op 7 december 1969 was Romeijn woest op scheidsrechter Arie van Gemert. Die zondagmiddag stond Feijenoord, uit in Enschede, door een doelpunt van clublegende Ove Kindvall met 0-1 voor tegen FC Twente. Tot de laatste minuut…

Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor 'Hondelul' (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor ‘Hondelul’ (cc – Anefo – Nationaal Archief)
FC Twente kreeg in die minuut een discutabele corner waaruit de thuisploeg gelijkmaakte. Van Gemert floot daarna meteen af. Romeijn, die dicht bij Van Gemert stond, zei na het laatste fluitsignaal tegen de arbiter:

‘Je wordt bedankt, hondelul..!’

Omdat de hond van Van Gemert kort daarvoor was overleden, reageerde deze woedend. Hij rapporteerde de kwestie bij de KNVB en Romeijn kreeg – ondanks het originele verweer dat hij ‘onbenul’ had gezegd – een boete van 350 gulden. Doordat de KNVB er een zaak van maakte, raakte het woord zo bekend dat voetbalsupporters vanaf die tijd geregeld ‘Hi, ha, hondelul’ schreeuwden wanneer ze het oneens waren met de arbitrage.

Meer sportgeschiedenis
Lijst van historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: