Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Feyenoorder bedacht scheldwoord ‘hondelul’

De scheldnaam ‘hondelul’ is in de wereld geholpen door de rechtsachter Piet Romeijn van Feyenoord. Op 7 december 1969 was Romeijn woest op scheidsrechter Arie van Gemert. Die zondagmiddag stond Feijenoord, uit in Enschede, door een doelpunt van clublegende Ove Kindvall met 0-1 voor tegen FC Twente. Tot de laatste minuut…

- ad -

Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor 'Hondelul' (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor ‘Hondelul’ (cc – Anefo – Nationaal Archief)
FC Twente kreeg in die minuut een discutabele corner waaruit de thuisploeg gelijkmaakte. Van Gemert floot daarna meteen af. Romeijn, die dicht bij Van Gemert stond, zei na het laatste fluitsignaal tegen de arbiter:

‘Je wordt bedankt, hondelul..!’

Omdat de hond van Van Gemert kort daarvoor was overleden, reageerde deze woedend. Hij rapporteerde de kwestie bij de KNVB en Romeijn kreeg – ondanks het originele verweer dat hij ‘onbenul’ had gezegd – een boete van 350 gulden. Doordat de KNVB er een zaak van maakte, raakte het woord zo bekend dat voetbalsupporters vanaf die tijd geregeld ‘Hi, ha, hondelul’ schreeuwden wanneer ze het oneens waren met de arbitrage.

Meer sportgeschiedenis
Lijst van historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De mooiste gebouwen van V&D

  De mooiste gebouwen van V&D

  Veel filialen van de keten huizen in lelijke betonbakken. Maar als de winkelformule verdwijnt, komen er ook een aantal juweeltjes leeg te staan.Lees bericht »
 • Invallen van de Vikingen (800-1000)

  Invallen van de Vikingen (800-1000)

  In dit artikel wordt besproken wat de factoren waren die de zogenaamde Vikingraids zo succesvol maakten. Zowel militaire als psychologische factoren komen aan bod.Lees bericht »
 • Conferentie van Jalta (1945)

  Conferentie van Jalta (1945)

  De conferentie van Jalta was de laatste conferentie van de geallieerde machten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze conferentie werden afspraken gemaakt over het Europa na de Tweede Wereldoorlog.Lees bericht »
 • Het ommuurde Utrecht in de Middeleeuwen

  Het ommuurde Utrecht in de Middeleeuwen

  Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!