//

The Stones, de Stasi en stampij

In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.

DDR-leiding verzette zich hevig tegen westerse muziek
//

De Berlijnse luchtbrug (1948-1949)

Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug ingesteld. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Met de luchtbrug doorbraken de Amerikanen, Britten en Fransen de Blokkade van Berlijn die was ingesteld door de Sovjet-Unie om west-Berlijn te isoleren.

277.500 vluchten doorbraken de Blokkade van Berlijn
////

(Neue) Ostpolitik – Brandts ontspanningspolitiek

Het begrip Ostpolitik, ook wel neue Ostpolitk genoemd, is een politieke term uit de periode van de Koude Oorlog. Op initiatief van Willy Brandt (1913-1992) paste de democratische Bondsrepubliek Duitsland (BRD) zijn houding richting de communistische Deutsche Demokratische Republik (DDR) en de Sovjet-Unie aan en trad een periode op van ontspanning tussen deze landen.

Nieuwe politiek BRD onder Willy Brandt – “Wandel durch Annäherung”

Brandenburger Tor, Berlijn

De Brandenburger Tor is het belangrijkste monument van de Duitse stad Berlijn. Het is gebouwd ter nagedachtenis aan de Pruisische aanvallen in de Republiek der Nederlanden.

Symbool voor herenigd Duitsland