De moslim en het Joodse meisje

Anna Boros overleefde als Joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een moedige daad van de Egyptische moslim Mohammed Helmy.

De Berlijnse luchtbrug (1948-1949)

Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug ingesteld. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Met de luchtbrug doorbraken de Amerikanen, Britten en Fransen de Blokkade van Berlijn die was ingesteld door de Sovjet-Unie om west-Berlijn te isoleren.

(Neue) Ostpolitik – Brandts ontspanningspolitiek

Het begrip Ostpolitik, ook wel neue Ostpolitk genoemd, is een politieke term uit de periode van de Koude Oorlog. Op initiatief van Willy Brandt (1913-1992) paste de democratische Bondsrepubliek Duitsland (BRD) zijn houding richting de communistische Deutsche Demokratische Republik (DDR) en de Sovjet-Unie aan en trad een periode op van

Een bouwval als microkosmos van 100 jaar Duitse geschiedenis

In een poging het huis van de sloopkamer te redden, onderzoekt Harding de geschiedenis van de vijf families die op deze plek hebben geleefd: een herenboer, een welvarende Joodse familie, een beroemde nazicomponist, een weduwe en haar kinderen en een informant van de Stasi.

Het Sovjetmonument in Treptow (Berlijn)

Wij hebben onze Bevrijdingsdag al achter de rug, maar in Rusland wordt de “Dag van de Overwinning”, het einde van de Grote Vaderlandse Oorlog, pas op 9 mei gevierd.

Brandenburger Tor, Berlijn

De Brandenburger Tor is het belangrijkste monument van de Duitse stad Berlijn. Het is gebouwd ter nagedachtenis aan de Pruisische aanvallen in de Republiek der Nederlanden.

Hek voor Berlijnse Muur

Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen.