Dark
Light

Onderscheiding voor Ghost Army, het spookleger dat de nazi’s misleidde met opblaasbare tanks

2 minuten leestijd
Opblaasbare M47 Patton tank
Opblaasbare M47 Patton tank

Drie voormalige leden van het zogeheten Ghost Army (ofwel “Spookleger”), een Amerikaanse legereenheid die als enige doel had de nazi’s te misleiden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van opblaastanks, ontvingen deze week de Congressional Gold Medal.

Opblaasbare tank uit de Tweede Wereldoorlog
Opblaasbare tank uit de Tweede Wereldoorlog
Het Ghost Army (officieel 23rd Headquarters Special Troops) bestond uit zo’n elfhonderd militairen. Velen van hen waren afkomstig van de kunstacademie. Ze werden gevraagd hun creatieve talenten in te zetten om het Duitse leger te misleiden. Met behulp van neptanks of bijvoorbeeld namaakvliegtuigen probeerde de eenheid de nazi’s het idee te geven dat ze tegenover een enorme troepenmacht stonden. De hoop was dat de vijand dan voorzichtig te werk, even halt hield of munitie verspilde door op valste tanks te schieten. Geallieerde eenheden konden de tijd die daarmee gekocht werd soms dan weer gebruiken door bijvoorbeeld snel door te stoten naar belangrijke locaties op het slagveld.

De eenheid bouwde soms ook nepvliegvelden en er werd gebruik gemaakt van gigantische luidsprekers die de suggestie moesten wekken van enorme oprukkende legers. Verder verstuurde men geregeld valse berichten via radiozenders, in de hoop dat de informatie werd opgepikt door afluisterende Duitsers.

Tijdens een ceremonie ter ere van drie oud-leden van het Ghost Army zei Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, dat de bijzondere legereenheid met hun acties zeker 15.000 tot 30.000 levens redden. De Congressional Gold Medal is de hoogste onderscheiding van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

Erkenning

Het werk van het Ghost Army was uiterst geheim. En ook na de oorlog werd er nauwelijks over de misleidingsoperaties gesproken. Pas in 1996 werd het bestaan ervan geopenbaard. In 2013 zag vervolgens een documentaire het licht met de duidelijke titel The Ghost Army. De producent van die film, Rick Beyer, spande zich de afgelopen jaren in voor erkenning van de eenheid. In totaal zijn er nog slechts zeven voormalige leden in leven. Tijdens de uitreiking van de onderscheiding aan drie van deze veteranen, wees Beyer erop dat het werk van de mannen zeker niet zonder gevaar was.

Er is een bijzonder soort moed voor nodig om kracht uit te stralen zonder dat je dat hebt. Het vuur van de vijand trekken zodat anderen gespaard blijven…

Tijdens de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt soms ook nog gebruikgemaakt van neptanks.

WWII ‘Ghost Army’ soldiers honored

Boek: Ghost Army of World War II

×