//

Ongerepte Myceense graftombe ontdekt

Smalle gang naar de Myceense graftombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Smalle gang naar de Myceense graftombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)

Archeologen hebben in de buurt van Orchomenos in Boeotië (Centraal-Griekenland) een grote ongerepte graftombe uit de Bronstijd ontdekt. De tombe heeft de omvang van een klein huis en dateert uit de veertiende eeuw voor Christus. Orchomenos was een belangrijk centrum in het Myceense tijdperk.

Werkzaamheden bij de tombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Werkzaamheden bij de tombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Het graf van 42 vierkante meter is volgens het Griekse ministerie van Cultuur één van de grootste Myceense uitgehouwen kamertombes die ooit in Griekenland zijn gevonden. Een twintig meter lange smalle gang leidt naar de grafkamer, waarvan de vier muren zijn versierd. Het dak was naar schatting 3,5 meter hoog, maar is waarschijnlijk al vroeg na de bouw ingestort.

De tombe is volgens de onderzoekers van een man die tussen de veertig en vijftig jaar oud was toen hij stierf. Het graf is maar één keer gebruikt, wat bijzonder is (en het werk van de archeologen vergemakkelijkt). Meestal werden dergelijke tombes vele jaren hergebruikt, waarbij oudere voorwerpen werden opgeruimd of kapot gingen.

In het graf zijn sieraden, met tin beklede aardewerken potten, bronzen paardenbits, boogkoppelingen en pijlpunten aangetroffen. De vondst van sieraden is opmerkelijk, want volgens het ministerie worden die meestal in verband gebracht ​​met begrafenissen van Myceense vrouwen.

~ Natascha NeefParakalo

Overzicht van boeken over het oude Griekenland

Aardewerken pot (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Aardewerken pot (Ministerie van Cultuur van Griekenland)

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: