Ongerepte Myceense graftombe ontdekt

Archeologen hebben in de buurt van Orchomenos in Boeotië (Centraal-Griekenland) een grote ongerepte graftombe uit de Bronstijd ontdekt. De tombe heeft de omvang van een klein huis en dateert uit de veertiende eeuw voor Christus. Orchomenos was een belangrijk centrum in het Myceense tijdperk.

Werkzaamheden bij de tombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Werkzaamheden bij de tombe (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Het graf van 42 vierkante meter is volgens het Griekse ministerie van Cultuur één van de grootste Myceense uitgehouwen kamertombes die ooit in Griekenland zijn gevonden. Een twintig meter lange smalle gang leidt naar de grafkamer, waarvan de vier muren zijn versierd. Het dak was naar schatting 3,5 meter hoog, maar is waarschijnlijk al vroeg na de bouw ingestort.

De tombe is volgens de onderzoekers van een man die tussen de veertig en vijftig jaar oud was toen hij stierf. Het graf is maar één keer gebruikt, wat bijzonder is (en het werk van de archeologen vergemakkelijkt). Meestal werden dergelijke tombes vele jaren hergebruikt, waarbij oudere voorwerpen werden opgeruimd of kapot gingen.

In het graf zijn sieraden, met tin beklede aardewerken potten, bronzen paardenbits, boogkoppelingen en pijlpunten aangetroffen. De vondst van sieraden is opmerkelijk, want volgens het ministerie worden die meestal in verband gebracht ​​met begrafenissen van Myceense vrouwen.

- advertentie -

~ Natascha NeefParakalo

Overzicht van boeken over het oude Griekenland

Aardewerken pot (Ministerie van Cultuur van Griekenland)
Aardewerken pot (Ministerie van Cultuur van Griekenland)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: