Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Oorlogsauteur Sven Hassel (95) overleden

1 minuut leestijd

>De in Denemarken geboren oorlogsauteur Sven Hassel is op 21 september op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Michael heeft dat namens de familie bekendgemaakt.

Sven Hassel werd in 1917 in het Deense Fredensborg geboren. In 1937 meldde de werkeloze Hassel zich bij de Duitse Wehrmacht. Hij vocht vervolgens aan alle fronten (behalve in Noord-Afrika) en raakte achtmaal gewond. Het einde van de oorlog maakte hij mee in Berlijn waar hij door de Russen krijgsgevangen werd gemaakt.

Tijdens zijn interneringsperiode begon Hassel te schrijven. Na terugkeer in Denemarken verwerkte hij, op advies van zijn vrouw, zijn frontervaringen in de oorlogsroman Bataljon der verdoemden. Het boek werd in achttien talen vertaald.

Aangemoedigd door dit succes schreef Hassel nog dertien oorlogsromans over de personages die hij in zijn eerste boek al introduceerde. Van Sven Hassels boeken werden wereldwijd ruim vijftig miljoen exemplaren verkocht. Ook de uitgaven in Nederland werden, vooral in de jaren zestig en zeventig, vele malen herdrukt. Sinds 1964 woonde Sven Hassel in Barcelona waar hij ook overleed.

In december publiceert uitgever Just Publishers twee van Hassels bekendste boeken – Bataljon der verdoemden en Pantsers des doods – als heruitgave.

Cover van de heruitgave van ‘Bataljon der Verdoemden’
Cover van de heruitgave van ‘Pantser des doods’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: