/

Herman Pieter de Boer (1928-2014) – Schrijver en journalist

Auteur ‘Op een onbewoond eiland’
Herman Pieter de Boer - Foto: CC / Gerard Hesen
Herman Pieter de Boer - Foto: CC / Gerard Hesen

De Nederlandse schrijver en journalist Herman Pieter de Boer is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij gaat onder meer de geschiedenisboeken in als de man die het beste Kinderen voor Kinderen-lied ooit schreef.

Herman Pieter de Boer werd in 1928 geboren in Rotterdam. Nadat hij de HBS had afgerond en zijn dienstplicht van drie jaar had vervuld, richtte hij in 1954 samen met Dimitri Frenkel Frank en Hans Ferrée een Amsterdams reclame- en ideeënbureau op. Later ging De Boer onder meer schrijven voor weekblad De Tijd. Hij publiceerde onder meer columns, verhalenbundels en gedichten en werkte mee aan cabaretprogramma’s.

De Boer was ook actief als muziekschrijver. Zo schreef hij bijvoorbeeld, onder het pseudoniem Johnny Austerlitz, de tekst van het lied Oh Waterlooplein (1969). Een ander bekende liedtekst van zijn hand is Visite dat door Lenny Kuhr werd gezonden. Zij was ook zo’n twaalf jaar de levenspartner van De Boer.

Verder schreef Herman Pieter de Boer verschillende teksten voor Kinderen voor Kinderen. De bekendste daarvan zijn Ik heb zo waanzinnig gedroomd en Op een onbewoond eiland. In 2009 werd het laatstgenoemde nummer uitgeroepen tot grootste Kinderen voor Kinderen-klassieker.

Herman Pieter de Boer was al geruime tijd ziek. Hij overleed woensdag kort na middernacht. De schrijver is 85 jaar oud geworden.

Kinderen voor Kinderen – Op een onbewoond eiland

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: