Dark
Light

Oorlogsmuseum Eyewitness sluit de deuren

1 minuut leestijd
Oorlogsmuseum Eyewitness is gevestigd in Villa Hennekens in Beek
Oorlogsmuseum Eyewitness is gevestigd in Villa Hennekens in Beek (CC BY-SA 3.0 - Michiel1972 - wiki)

Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek sluit na het komende zomerseizoen de deuren. De beheerders kregen de afgelopen tijd te maken met veel tegenslag. Niet alleen de coronacrisis zorgde voor problemen, het museum werd ook slachtoffer van een inbraak.

Oorlogsmuseum Eyewitness opende de deuren in het voorjaar in 2013 en toont de Tweede Wereldoorlog aan de hand van realistische diorama’s, ruimtes achter glas waar scènes uit de oorlog worden nagespeeld. Het museum wordt gerund door echtpaar Wim en Estelle Seelen. De twee wilden met hun museum bijdragen aan de educatie over de Tweede Wereldoorlog.

De museumcollectie bevat onder meer Duitse en geallieerde uniformen, wapens en uitrusting, documenten uit de oorlogstijd en onderscheidingen. Tijdens een inbraak in 2020 werden verschillende bijzondere objecten gestolen. De inbrekers hadden het speciaal gemunt op nazi-parafernalia, zoals helmen, uniformen en onderscheidingstekens. Volgens het museum bedroeg de waarde van de gestolen spullen bijna een miljoen euro. De inbraak hakte er bij de beheerders flink in en heeft mede bijgedragen aan het besluit de museumdeuren te sluiten. In een bericht schrijft museumdirecteur Wim Seelen:

“De inbraak ging niet in de koude kleren zitten en de pandemie gaf de hele wereld, en dus ook ons, een flinke extra knauw. Daardoor zijn in toenemende mate twijfels ontstaan of we op afzienbare termijn de bezoekersaantallen kunnen halen die het mogelijk maken om het museum substantieel te laten groeien. Vanuit de huidige exploitatie kunnen de daarvoor noodzakelijke investeringen niet bekostigd worden. Daarnaast is verdere doorontwikkeling van het museum op de huidige locatie slechts in beperkte mate mogelijk gebleken.”

Het oorlogsmuseum is gevestigd in een monumentale villa. Een groot deel van de collectie wordt na de zomer overgenomen door Oorlogsmuseum Overloon.

×